Centerordföranden ordnade omröstning på Instagram om al–Hol – får internationell kritik

Centerns partiordförande Katri Kulmuni fotograferad den 8 december. Nu har hennes omröstning om finländarna i al-Hol väckt reaktioner. Hon ber om ursäkt men säger också att de är viktigt att föra diskussion och få respons. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Ska Finland ta hem enbart barnen eller barnen och mödrarna från al-Hol. Den frågan ställde Centerordföranden och finansministern Katri Kulmuni – på Instagram. "Det här är fruktansvärt", påpekar chef vid människorättsorganisationen Human Rights Watch. Kulmuni har nu bett om ursäkt.

– Ska vi hjälpa de finländska barnen hit. Eller borde vi ta hem också deras mammor. Av det senare är jag inte intresserad, eftersom en fruktansvärd terrorismrisk är förknippad med de här vuxna. Vad anser du?

Så frågade Centerns ordförande, finansminister Katri Kulmuni på torsdagen i sin så kallade story på Instagram och gav två svarsmöjligheter för dem som ville delta i enkäten: Enbart barnen eller barnen och mödrarna.

Bilder på omröstningen började sprida sig i sociala medier, och väckte reaktioner också internationellt. Andrew Stroehlein, kommunikationschef för människorättsorganisationen Human Rights Watch hör till dem som reagerade.

"Det här är fruktansvärt, om det stämmer. En stat borde respektera sina medborgares rättigheter i alla situationer, inte ordna en offentlig omröstning på sociala medier om frågor på liv och död för dessa medborgare", skriver han på Twitter och fortsätter med ett "det här är fruktansvärt om det stämmer".

Han frågar sig om följande steg är offentliga avrättningar baserade på hur starka hejaropen är.

Längre ner i tråden uppger Stroehlein att han fått bekräftat att det faktiskt handlar om Kulmunis konto och kräver henne på svar.

Det får han inte, men Kulmuni plockade ner inlägget.

"Min Instagramenkät väckte förargelse, den är borttagen. Sättet var misslyckat".

Hon skriver ändå att frågan om finländarna i al-Hol har väckt mycket diskussion bland finländarna i veckan och betonar att det är viktigt att föra också en medborgardiskussion och få respons.

På fredagsförmiddagen skriver Kulmuni i en ny tweet att "min avsikt att föra diskussion i sociala medier i ett komplicerat tema misslyckades. Jag ber om ursäkt för enkäten."

Tidningen Demokraatti var först med att uppmärksamma reaktionerna från Human Rights Watch.

Också Reuters rapporterade om Kulmunis Instagraminlägg.

Läs också: Så blev barnen i al-Hol en inrikespolitisk fråga

Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Regeringen splittrad – interpellation

Den nya regeringen är oenig om hur Finland ska agera i förhållande till barnen och kvinnorna i al-Hol, där de placerats efter att det sista av terrorsekten IS-fäste föll i februari.

Oppositionen har gjort en interpellation som regeringen måste formulera ett enigt svar kring, för att inte falla i omröstningen på onsdag.

Centerns linje är att barnen, men inte mammorna kan tas hem, och De grönas ordförande Maria Ohisalo har bekräftat att regeringspartierna har olika syn. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har fört fram att det inte är möjligt att separera barnen från föräldrarna och ta hem enbart barnen.

En samlad opposition menar att de 11 kvinnorna inte ska tas till Finland. Däremot är svaren inte entydiga om hur de omkring 30 barnen ska kunna hjälpas om inte mammorna också tillåts komma med.

De kurdiska myndigheterna som kontrollerar lägret har sagt att de inte tillåter att enbart barn överlåts. Myndigheterna har en längre tid vädjat om att länderna ska ta hem sina medborgare. För tillfället finns nästan 70 000 personer i al-Hol, från 60 nationaliteter.

Läs också: Forskare: Hanterbar utmaning ta hem kvinnor och barn – men måste övervakas i flera år

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning