Centerns röstdrottning: Östeuropa kan inte plocka russinen ur EU-kakan

Katri Kulmuni har turnerat aktivt på fältet för att ingjuta framtidstro i Centern. – Jag hoppas att jag blev omvald i partipresidiet som tack för det, säger hon strax efter att hon fått flest röster i vice ordförandevalet. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Också Östeuropa måste göra sitt för att EU ska kunna driva en gemensam flyktingpolitik, säger Katri Kulmuni. Hon valdes på lördagen till första vice ordförande i Centern.

SOTKAMO Centerns partikongress valde Katri Kulmuni till första vice ordförande med klar marginal. Kulmuni, 30, är riksdagsledamot från Torneå, och som tidigare ordförande för Finlands FN-förbund engagerad i internationella frågor. När HBL frågar hur hon ser på regeringens flykting- och migrationspolitik svarar hon, på flytande svenska, att det är viktigt att Finland samarbetar med Norden.

– Vårt system är grundat på mänskliga rättigheter. Kommer man från en konfliktzon ska man ha rätt att söka asyl, men man får inte heller missbruka systemet.

Hur ser du på att Finland har skickat människor tillbaka till farliga områden?

– Man måste vara väldigt noggrann. Politikerna skriver lagarna och myndigheterna tar besluten. Jag hoppas myndigheterna har den bästa informationen. Det är viktigt att diskutera de här frågorna när de dyker upp i medierna, men jag vet att vi i Finland följer lagstiftningen och reglerna.

Om Centern leder nästa regering, skulle du då vilja ändra på den här politiken?

– Viktigast är att ändra på EU:s politik, att få den yttre gränsen att fungera. Hos oss samarbetar polisen med tullen och gränstjänsten, och där har vi mycket att erbjuda länderna i södra Europa. Där samarbetar de här myndigheterna inte. Inget europeiskt land kan klara den här biten ensam, vi måste samarbeta.

Men EU-länderna verkar vara riktigt dåliga på att samarbeta i just den här frågan. Tror du att situationen kan lösas, så många populistpartier som det finns i Europa?

– Jag hoppas att Östeuropa tänker på varför EU har grundats. De kan inte bara plocka russinen ur kakan, de måste också satsa och samarbeta. EU måste också tänka efter varför det finns så mycket populism. Är det politikerna som har makten eller finns den någon annanstans?

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03