Centerns Kulmuni om Rinnes avgång: Vi var tvungna att blåsa av spelet

Centerns ordförande Katri Kulmuni (till höger) kommenterar Antti Rinnes (SDP) avgång som statsminister i ett inlägg på Facebook. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

I ett inlägg på Facebook redogör Centerns ordförande Katri Kulmuni för orsakerna till att partiet tappade förtroendet för statsminister Antti Rinne.

Enligt Centerns ordförande Katri Kulmuni var statsminister Antti Rinnes (SDP) avgång nödvändig för att regeringen ska vara funktionsduglig. Rinne lämnade in sin egen och regeringens avskedsansökan till republikens president den 3 december, en dag efter att regeringskollegan Centern meddelat att man förlorat förtroendet för statsministern.

Kulmuni kommenterar processen som ledde till Rinnes avgång i ett inlägg på Facebook.

Centern motiverade sin misstro mot Rinne med oklarheter i statsministerns agerande i samband med att det statsägda bolaget Posten försökte göra ändringar i sina anställdas arbetsvillkor. I sitt inlägg på Facebook tar Kulmuni till samma motivering.

– I fallet med Posten var statsminister Rinne på väg in i en sådan spiral att det hela höll på att äta upp regeringens funktionsduglighet. Vi var tvungna att blåsa av spelet och lugna ner läget som ständigt förvärrades, skriver Kulmuni.

Antti Rinne lämnade in sin avskedsansökan som statsminister till republikens president förra veckan. Bild: Catariina Salo/SPT

Kulmuni skriver att regeringen måste klara av att förhålla sig neutralt till förhandlingar mellan olika parter på arbetsmarknaden. Enligt henne lyckades Rinnes regering inte med det.

Efter sin avgång har Rinnes regering fortsatt som expeditionsministär. Alla partier i den gamla regeringen har uttryckt sitt stöd för regeringsprogrammet och lär således bilda en ny regering under ledning av SDP:s statsministerkandidat Sanna Marin.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning