Centerns Kärnä vill kringgå EU-direktiv och legalisera snus

Snusförsäljning är förbjudet i Finland. Bild: SPT

Det finns enstaka riksdagsledamöter från flera olika partier som vill tillåta snusförsäljning i Finland.

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä vill legalisera snusförsäljningen i Finland. Kärnä kommer ofta med utspel som inte nödvändigtvis är i linje med det egna partiets ståndpunkt.

– Gränsen till Sverige är stängd, men snushandeln har inte stannat av. Det är en guldålder för smugglare och hemtillverkare. Det är inte vettigt att staten nu förlorar mängder av skatteintäkter, säger Kärnä i ett pressmeddelande.

Han vill ta modell av Danmark och Tyskland och kringgå EU:s snusförbud genom att göra tuggtobak lagligt, vilket skulle göra det möjligt att sälja snus under benämningen tuggtobak.

I fjol frågade Yle riksdagsledamöter om de anser att snus borde legaliseras. Det finns enstaka riksdagsledamöter över partigränserna som förespråkar en legalisering. Gallupen besvarades av 49 riksdagsledamöter och en majoritet av dem var emot en legalisering.

Läs också: Stängd gräns gör att snustillgången sinar – brukare frustrerade

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning