Centern vill utreda familjeförmåner den här regeringsperioden

Annika Saarikko. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Centern vill utreda en reform av familjeförmånerna den här regeringsperioden. Den kommande familje- och omsorgsministern Annika Saarikkos (C) förslag förlänger pappornas inkomstrelaterade ledighet.

Annika Saarikko vill även förlänga tiden för den inkomstrelaterade familjeledighet som delas mellan mamman och pappan. Moderskapsledigheten skulle fortsätta att vara 105 dagar.

Om pappan inte utnyttjar sin familjeledighet minskar familjens familjeledighet med pappans andel.

– Det är ett minus för barnet.

Saarikko säger att det att män oftast tjänar mer än kvinnor är anledningen till att pappor sällan tar ut sin familjeledighet. Därför tror hon att en kvotering och förlängning av den inkomstrelaterade ledigheten skulle leda till att papporna skulle bli vårdlediga. I Centerns förslag graderas det mer än tvååriga hemvårdsstödet så det blir mindre än i dag fram till att barnet fyller tre år. Saarikko säger att förslaget är en försämring för hemvårdsstödets del.

– Men om man ser till hela det finska familjeledighetssystemet så är det här en otroligt stor förbättring, säger Saarikko.

Saarikko anser att familjepolitiken mer än i dag bör ta hänsyn till att familjerna är heterogena.

– Det stora problemet är att den rådande modellen i för hög grad utgår från att båda föräldrarna bor under samma tak och är av olika kön.

Saarikko föreslår att reformen genomförs nästa regeringsperiod för att den är så omfattande och ökar utgifterna.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) tycker inte man behöver vänta till nästa regeringsperiod.

– Mer än hälften av perioden återstår. Låt oss tillsammans hitta en modell som är bra för familjerna och främjar jämställdheten, sade Grahn-Laasonen i ett pressmeddelande.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning