Centern går i bräschen för att torpedera ny alkohollag

Bild: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Inte helt oväntat får reformen av alkohollagen frän kritik från många riksdagsledamöters sida.

En rad riksdagsledamöter kräver i ett ställningstagande att man i den fortsatta beredningen av reformen aallvarligt bör överväga den respons reformen har fått under remissbehandlingen.

Riksdagsledamöterna påminner i sitt ställningstagande om att inte en enda av de expertorganisationer som gav ett utlåtande stödde lagutkastet. Inte heller producenterna av social- och hälsovårdstjänster samt organisationer som har specialiserat sig på förebyggande av skador på grund av missbruk stödde utkastet.

Ställningstagandet har undertecknats av 28 riksdagsledamöter, av vilka 15 representerar statsministerpartiet Centern. Band undertecknarna finns riksdagsledamöter från alla riksdagspartier förutom Sannfinländarna. Tre av undertecknarna hör till Samlingspartiet.

– I utlåtandena märktes en stark oro för att förslaget styr fördelarna till alkoholnäringen och utlokaliserar nackdelarna och kostnaderna till den offentliga sektorn. Om man beaktar de ökande skadekostnaderna blir saldot negativt för samhällsekonomin och det blir svårare att korrigera hållbarhetsunderskottet, betonar riksdagsledamöterna.

– Om de föreslagna förändringarna genomförs så växer välfärds- och hälsoskillnaderna oberoende av hurudant vårdsystem vi bygger upp i landet. Vi kan inte godkänna att regeringen medvetet stiftar lagar som urvattnar målen i vårdreformen, betonar de.

Riksdagsledamöterna godkänner de flesta punkterna i lagförslaget där man bland annat förenklar utskänkningsreglerna, men de avvisar förslagen om att så kallad alkoläsk och starköl ska få säljas i matbutiken. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning