Centern störst bland de mindre – Feministiskt initiativ rasade

Mycket kretsar nu kring de tre största partierna och regeringsförhandlingarna i Sverige. HBL:s korrespondent sammanfattar hur det gick för de mindre partierna i det svenska valet.

Centern: 8,6 procent

Bland partierna är Centerpartiet "störst bland de mindre". Partiets lysklara ledare Annie Lööf, 35, distanserades visserligen i valdebatterna av sin skärpta borgerliga Allianskollega Ebba Busch Thor, 31 från Kristdemokraterna.

Partiet har talat stort om den svenska skogen och har där sitt starkaste stöd, som på skidorten Åre. Också på Gotland är Centern starkt.

Centerpartiet har råd med en bred partistab genom sitt bolag Randello Invest som i fjol gav sin ägare över 90 miljoner kronor, 8,7 miljoner euro, att röra sig med.

Centern hoppas starkt på en alliansregering. Annie Lööf var näringsminister när de rödgröna tog makten 2014.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Vänsterpartiet: 7,9 procent

På många av de gamla bruksorterna tog Vänsterpartiet röster av Socialdemokraterna. Bland annat i Sollefteå, där sjukvården har skurits ner, fyrdubblade Vänsterpartiet sitt stöd i landstinget från 6 till 26 procent.

Läs HBL:s reportage från Sollefteå här.

Partiledaren Jonas Sjöstedt, 54, kritiserar envetet privata vinster i vård och skola. Politiska analytiker beskriver den förre kommunisten och Volvomontören som empatisk och retoriskt skicklig. Alliansen har inte dragit sig för att kalla Vänsterpartiet vänsterpopulister och har gärna målat upp spöket "Sjöstedt blir finansminister".

Vänsterpartiet har stött den nuvarande rödgröna regeringen och ser gärna en liknande konstellation igen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Bild: Hanna Franzen

Kristdemokraterna: 6,4 procent

Kristdemokraterna tog en fantastisk seger tack vare en enorm "Ebbafaktor" kring partiledaren Ebba Busch Thor. Hon har skickligt fört partiet i en annan riktning än det humanitärt snälla frikyrkopartiet och tog i valet dubbelt upp mot opinionsmätningarnas dystra tre procent – vilket inte hade räckt för att ta in partiet i riksdagen.

I vissa kommuner i Småland röstar närmare 40 procent på Kristdemokraterna i kommunalvalet. Partiet vill ha en familjepolitik utan statlig reglering av föräldraledigheterna, och siktar på posten som jämställdhetsminister i en borgerlig regering ledd av moderaten Ulf Kristersson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Bild: Lehtikuva/AFP/TT/Bjoern Larsson Rosvall

Liberalerna: 5,5 procent

Det tidigare Folkpartiet är ålderstiget med en knapp ekonomi och förefaller ibland ha 70-åriga pensionerade lärare i samhällsorienterande ämnen som sin trognaste kärna.

Partiledaren, majoren Jan Björklund, var i valrörelsen självironisk över att Liberalerna mest talade om skolan – igen. Under sommaren tonade partiet upp sin pro-EU-linje med sloganen Mera EU!

Liberalerna kritiserar Sveriges höga skatter, vilket tillsammans med Moderaterna gav utdelning i de förmögnas förortskommuner till Stockholm som Danderyd, Lidingö och Täby. Liberalerna önskar sig en borgerlig regering.

Liberalernas partiledare Jan Björklund. Bild: Hanna Franzen

Miljöpartiet: 4,3 procent

Miljöpartiet var regeringsslitet och tappade en tredjedel av sitt väljarstöd. Mest stöd fick partiet som vanligt i de ledande universitetsstäderna Lund och Uppsala.

I valdebatterna visade språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin att de gärna fortsätter i en ny rödgrön regering under Stefan Löfven. Minnesvärt ur de stora valdebatterna var när biståndsminister Lövin frågade om Alliansens "alternativ till en fungerande regering" – och publiken, som partierna fått bjuda in, gapskrattade.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Bild: Maja Suslin

Feministiskt initiativ: 0,4 procent

Feministiskt initiativ tappade den gryende start som partiet hade för fyra år sedan med stöd på tre procent. Partiet sade sig ha en öppen och värdeliberal linje, men skulle i riksdagen ha stött en rödgrön regering för rättvis inkomstfördelning. Partiets ena språkrör är Vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman.

Partiet har spridd framgång i enskilda kommuner från Simrishamn i söder till Vilhelmina i norr, där partiet nu ska sitta i fullmäktige på en agenda där alla ska vara jämställda "oberoende av läggning".

Alternativ för Sverige: valresultat inte publicerat

Invandrarfientliga Alternativ för Sverige fick sig en kalldusch i valet. Partiet förde en kampanj om att mellan en halv och en miljon invandrade svenskar borde "återvandra" under mötesrop som Ut med packet!

Det hindrade inte partiet från att boka valvaka på persiska restaurang Shahrzad på Regeringsgatan i Stockholm. Stället backade valvakan och de egna hundarna började bita: på populistforumet Flashback skriver någon att AfS nu står för "Avvisade från Shahrzad".

Medborgerlig samling: valresultat inte publicerat

Till kulturborgerliga Medborgerlig samling hör bland andra Idoldomaren och nöjesprofilen Alexander Bard och den högerradikala krönikören Katerina Janouch. Partiet har uppenbarligen enbart tagit ströröster.…

Nordiska motståndsrörelsen: valresultat inte publicerat

Antiparlamentariska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen mobiliserade sig och siktade på inval på några orter, bland annat i Dalarna, men ser inte ut att ha kommit in. Partiets 90-åriga riksdagskandidat Vera Oredsson i Vadstena, gammal nog att ha varit med om "riktig nazism" i Tyskland på 30- och 40-talet kvalade inte in i riksdagen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03