Centern och SDP ställer upp färre kandidater än tidigare

Totalt ställer kring 30 000 kandidater upp i kommunalvalet. Arkivbild från 2017. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Centern och Socialdemokraterna går mot kommunalvalet med färre kandidater än i valet för fyra år sedan. Både Svenska folkpartiet och De gröna gläds däremot över rekordhögt antal kandidater.

På tisdagen tog tiden för att nominera kommunalvalskandidater slut.

Ursprungligen gick nomineringstiden ut den 9 mars, men när kommunalvalet sköts upp förlängdes även nomineringstiden.

Oppositionspartiet Sannfinländarna var missnöjt över valflytten, och bland annat partiordförande Jussi Halla-aho har uttalat sig om att flytten väckte misstankar om att de partier som misslyckats med kandidatnomineringen ville vinna tid.

Nu ser det ändå ut som att Sannfinländarna inte för sin egen del förlorade på att valet sköts upp. Enligt partisekreteraren Simo Grönroos kommer partiet att ha omkring 5 900 kandidater i årets kommunalval, vilket är över 2 000 fler än i kommunalvalet 2017.

– Vi kommer att granska siffrorna ännu sent i kväll så de kan ännu ändra en del. Det är roligt att se att så många finländare verkar vilja ha förändring i den nuvarande politiken, säger han.

Sannfinländarna ökar antalet kandidater till nästan 6 000, en ökning med kring 50 procent. Partisekreteraren Simo Grönroos ser det some ett gott tecken inför valet. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Nytt rekord för två partier

Också flera andra riksdagspartier gläds åt ökat antal kandidater.

Svenska folkpartiet går till val med ett rekordhögt kandidatantal. Partiet ställer upp sammanlagt 1 387 kandidater i 65 kommuner runtom i landet. I valet 2017 ställde partiet upp 1 324 kandidater i totalt 51 kommuner.

Senast partiet ökade sitt kandidatantal jämfört med det föregående valet skedde 1984.

De gröna följer samma trend och även de meddelar om rekordhögt antal kandidater. I samband med det förra kommunalvalet hade partiet 2 600 kandidater. Nu är antalet åtminstone 2 806.

Samlingspartiet är nöjt över att första gången sedan 2008 ha ökat sitt kandidatantal. Partiet går till val med omkring 6 015 kandidater. I föregående kommunval ställde partiet upp 5 739 kandidater.

Rörelse Nu som för första gången ställer upp i kommunalvalet har enligt preliminära uppgifter omkring 500 namn på sina kandidatlistor.

– Siffran förtydligas senare under tisdagskvällen, men vi rör oss kring 500, säger partisekreterare Juhani Klemetti.

Kristdemokraternas kandidatantal ser ut att hålla sig på samma nivå som i förra valet. Enligt preliminära uppgifter är antalet kandidater kring 1 950. Antalet i det föregående valet var 1 970.

Också Vänsterförbundet rör sig kring samma kandidatantal som i det föregående valet, men de exakta siffrorna klarar på onsdag. I det föregående valet ställde partiet upp 3 203 kandidater.

Kortare kandidatlistor än 2017

Två riksdagspartier som däremot inte lyckats lika väl i sin kandidatnominering är Socialdemokraterna och Centern.

För fyra år sedan ställde Centern upp 7 461 kandidater i kommunalvalet. Enligt de preliminära siffrorna är antalet i år omkring 6 900.

Finland går till kommunalval söndagen den 13 juni. Bild: Ari Sundberg/SPT

Partisekreteraren Riikka Pirkkalainen säger ändå att hon är nöjd.

– Centergänget förtjänar skolvitsordet en stark nia för sitt arbete med att hitta kandidater. Jag själv är nöjd över det slutliga antalet. Varje kandidat är en stor glädje, och det är fint att många kommuner gått framåt i sitt kandidatantal, säger Pirkkalainen i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna går till val med 5 612 kandidater, vilket är 520 färre än i valet för fyra år sedan.

– Jag är nöjd över resultatet och antalet kandidater under dessa omständigheter då vi inte kunnat träffa människor och nå kandidater ansikte mot ansikte, säger partisekreterare Antton Rönnholm i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning