Centern ilsknade till över Tuomiojas HBL-kolumn

Centerns vice ordförande, tidigare Europaparlamentariker Riikka Pakarinen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Centerns vice ordförande Riikka Pakarinen understryker att EU:s återhämtningsfond är en engångsföreteelse, efter en HBL-kolumn där Erkki Tuomioja (SDP) öppnat för att det kanske inte är sista gången det behövs exceptionella krislösningar.

EU:s återhämtningsfond väntas få mer kritik från oppositionshåll snart, då frågan ska debatteras i riksdagen den 10 februari. Regeringen har försvarat lösningen med att fonden, som ska ta upp lån för ekonomisk stimulans med hjälp av att höja gränsen för vad medlemsavgifterna kan vara, enbart är en engångsföreteelse.

I en kolumn i HBL skrev även Erkki Tuomioja (SDP) på onsdagen att instrumentet inte är någon bestående mekanism, men samtidigt att det här knappast är den sista krisen där det kan behövas exceptionella åtgärder.

"Stimulanspaketen är exceptionella instrument i en exceptionell kris, inte någon bestående mekanism. Det oaktat är det klart att det kommer att förändra EU på ett varaktigt sätt. Samma instrument som nu används kan och kanske också bör användas i framtiden. Det är fåfängt att tro att vi nu skulle leva i den sista krisen som drabbar världsekonomin", skrev Tuomioja.

Erkki Tuomiojas hela Idag-kolumn hittas här.

Centerns vice ordförande Riikka Pakarinen kritiserar politikveteranens kolumn.

"Återhämtningsfonden skapades för en kris som vi möter kanske en gång under en generation. Beslutet är en engångsföreteelse, vilket Europeiska rådet klart omfattat. Mot den bakgrunden kan jag inte annat än förundra mig över Tuomiojas ansvarslösa tal om nya paket", skriver hon i ett pressmeddelande.

"Vi skulle inte under några omständigheter godkänna ett nytt paket", fortsätter hon.

Återhämtningsfonden har varit en svår fråga inom Centern och även senaste partikongress tog ställning till att åtgärden bör vara tillfällig, och att partiet kräver att varje land ansvarar för sin egen ekonomi.

Europeiska Centralbankens chef Christine Lagarde signalerade tidigare i en intervju för tidningen Le Monde i höstas att det behövs en diskussion om huruvida fondverktyget kan användas också vid kommande kriser.

I Finlands regerings proposition understryks att det är fråga om en "exceptionell och tillfällig" åtgärd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning