Centern i krismöte om ansträngda relationer – också Blå sammankallar sin grupp

Ordförande för Centerpartiets riksdagsgrupp, riksdagsledamot Antti Kaikkonen har blixtinkallat riksdagsgruppen till ett möte. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Centerpartiets riksdagsgrupp sammanträder på tisdagen till ett extra gruppmöte om regeringens sammanhållning. Blå framtid meddelar att de också håller gruppmöte.

Ordförande för Centerpartiets riksdagsgrupp, riksdagsledamot Antti Kaikkonen har blixtinkallat riksdagsgruppen till ett möte vid statsministerns residens Villa Bjälbo på tisdag klockan 17. Det rapporterade tidningen Iltalehti på måndag kväll.

Enligt Iltalehti handlar det om ett krismöte där riksdagsgruppen ska behandla den inflammerade stämningen mellan regeringspartierna Centern och Samlingspartiet.

Relationen mellan de två partierna har varit ansträngd en längre tid men i samband med fredagens förtroendeomröstning i riksdagen hettade det till ordentligt.

Omröstningen gällde huruvida utrikesminister Timo Soini (Blå) ännu har riksdagens förtroende. Statsminister Juha Sipilä (C) sade inför omröstningen att det inte borde vara något problem för någon att trycka på den gröna knappen och rösta för ett förtroende för Soini efter att saken gåtts igenom, och avsåg då den egna riksdagsgruppen.

Samlingspartistisk ilska

Sipiläs konstaterande fick ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp, Kalle Jokinen att gå i taket. Inom Samlingspartiet rådde en tveksamhet inför omröstningen och Jokinen anklagade Sipilä för att utöva påtryckning, då Samlingspartiets ledamöter uppfattat att Sipiläs konstaterande gällt också dem.

Det fick å sin sida Sipilä att ilskna till. Sipilä anklagade Samlingspartiet för att inte ta reda på fakta innan de reagerar och för att försöka driva in Centern i ett ideologiskt hörn där partiet inte hör hemma.

Centerns riksdagsledamot Sirkka-Liisa Anttila kastade sedan bränsle på lågorna genom att anklaga Samlingspartiet för att spela ett dubbelspel. Hennes kommentar gällde i första hand de tre samlingspartiska riksdagsledamöterna Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka och Saara-Sofia Sirén, som var närvarande i plenisalen på fredagen men som valde att inte delta i Soini-omröstningen.

Blå: Det behövs spelregler

Blå framtids gruppordförande Simon Elo twittrade dessutom på tisdagsförmiddagen att också den blå gruppen håller ett extra gruppmöte på tisdag klockan 17 i sitt grupprum.

Elo säger till HBL att orsaken är förra veckans omröstning, där Samlingspartiet uppgav att de hade ett gruppbeslut, men splittrades i omröstningen. Elo hänvisar till att det under den här regeringens tid har det också varit förtroendeomröstningar om Alexander Stubb (Saml) och Anne Berner (C), då regeringspartiernas ledamöter gav sitt stöd.

– Vi ser inte varför det här ledde till ett annorlunda agerande, säger Elo.

Blå framtid kommer att vädra behovet av spelregler. Elo signalerar att om det inte finns spelregler och regeringsleden hålls ihop i omröstningar, så kan det lika väl finnas frågor där Blå framtid inte heller gör det.

Före förtroendeomröstningen hade Blå framtid signalerat att omröstningen kring Timo Soinis förtroende som minister samtidigt var en fråga om regeringens överlevnad. Enligt Blå framtid var det en reaktion på att oppositionspartier signalerat att det enbart handlade om Soini.

Många fnurror på tråden

Men det är inte enbart de senaste dagarnas hätska ordväxling partierna emellan som gjort att Centerpartiets och Samlingspartiets känslor för varandra har svalnat.

Inte minst har det komplicerade arbetet med vård- och landskapsreformen tärt på vänskapen. Beredningen har regelbundet varit på väg att falla på grund av än den ena, än den andra orsaken.

Enligt källor i riksdagen som Iltalehti haft tillgång till är det nu regeringens förslag till nya spaningslagar som ser ut att lägga krokben på vård- och landskapsreformen. Spaningslagarna är tänkta att föras genom riksdagen i brådskande ordning, ett förfarande som det nu ser ut att finnas majoritet för. Det skulle innebära att grundlagsutskottet prioriterar dem framom vård- och landskapsreformen. Det skulle å sin sida innebära att det omfattande lagpaketet för vård- och landskapsreformen inte hinner bli färdigt förrän nästa riksdagsval.

Blå framtids gruppordförande Simon Elo. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning