"Centern behöver en ordförande som kan samla partiet"

I panelen under Finlandsarenan deltog tidigare riksdagsledamot Timo Kalli, riksdagsledamot Eeva Kalli, riksdagsledamot Jouni Ovaska, riksdagens talman Matti Vanhanen, riksdagsledamot Joonas Könttö, näringslivsminister Katri Kulmuni och försvarsminister Antti Kaikkonen. Bild: Catariina Salo/SPT

Gjorde Centern sitt livs största misstag när de gick med i regeringen? Det är frågan på många väljares läppar, om man får tolka panelen som samlades under Centerns partidagsprogram på Finlandsarenan i Björneborg.

Efter ett dåligt valresultat hade Centern visserligen för avsikt att sitta i opposition, men när möjligheten till regeringsansvar gavs tog partiet chansen.

– Det var inget lätt val, men snabbt insåg vi att det inte går att få en bra regering utan Centern, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Centern konsulterade sina medlemmar innan de beslutade att gå med i regeringsförhandlingarna. Riksdagsledamot Jouni Ovaska säger att ett av argumenten för att gå med var få njuta av den frukt man sådde under förra perioden.

– Besluten fattas i regeringen och det lönar sig att finnas där besluten fattas, säger Ovaska.

På fältet har det också hörts kommentarer ordförande Juha Sipilä fått bra saker till stånd, men att han är den som fällt Centern.

– Höpö höpö, kommenterar riksdagens talman Matti Vanhanen.

Han fortsätter:

– Under Sipiläs regeringsperiod fick Finland ett lyft. Jag är säker på att historieskrivningen kommer att bedöma Sipilä som en man som kan handskas med kriser och partiet kommer nog att få ett nytt lyft.

Kaikkonen stämmer in och säger att många har glömt vilket skick Finland var i år 2015 när Sipiläs regering påbörjade sitt arbete.

– Den ekonomiska tillväxten var noll och statsskulden bara ökade. Det förstår ju alla att i en sådan situation måste man bygga nytt.

Kaikkonen säger att Centerns budskap inför den förra valperioden inte heller var att alla skulle få allt bra. Budskapet var i stället att Finland skulle fås i skick, vilket han nu säger att partiet lyckats med.

Partiets vice ordförande och näringslivsminister Katri Kulmuni säger att det är lättare att kritisera än att själv försöka få till en förändring.

Stora förväntningar på ny ordförande

Kulmuni och Kaikkonen sätter eventuellt sig själva i samma situation som Sipilä när de ställer upp i Centerns ordförandeval. En ordförande får lätt på sig samhällets ris, trots att Ovaska säger att partiet tillsammans står för besluten.

När Centern väljer ny ordförande den 7 september på sitt extrainsatta partimöte är det en ordförande som kan samla ihop partiet som behövs. Man vill ha klara linjer och visioner.

– Väljarna måste veta varför vi driver den politik vi driver, säger Ovaska.

Tidigare partiordförande Vanhanen säger att han inte är en av de ex-ordförande som tycker om att ta ställning till partiledningen, utan säger att man måste lyssna till dem som kommer att ansvara för partiets arbete de kommande årtiondena.

Den tidigare veteranriksdagsledamoten Timo Kalli säger att det behövs en ordförande som får i gång partiet.

– Vi måste hitta turboväxeln inför nästa val, så vi kan bli Finlands största parti igen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning