Centern anlitade toppjurister för att stoppa Väyrynens kuppförsök – Väyrynen protesterar

Väyrynens planer retar gallfeber i Centern som meddelar att Väyrynen inte får vara ordförandekandidat eftersom han är medlem i ett konkurrerande parti. Väyrynen håller inte med och säger att partikongressen har sista ordet i frågan.Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Centerns partistyrelse har konsulterat juridisk expertis och slår fast att Paavo Väyrynen inte kan ställa upp som ordförandekandidat för partiet om han samtidigt är medlem i det konkurrerande Medborgarpartiet.

Förra veckan meddelade veteranpolitikern, EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen att han kommer att ställa upp i Centerns ordförandeval i Sotkamo i juni.

Väyrynen är för tillfället medlem i två partier. Det ena Centern, det andra Medborgarpartiet – som han grundade för två år sedan. Väyrynen tycker inte att det är ett problem att ställa upp i Centerns ordförandeval och samtidigt höra till ett annat parti, men det gör Centerns partistyrelse som möttes på torsdagen.

Centern sätter nu hårt mot hårt och anlitade inför sitt styrelsemöte i dag två toppjurister, experterna i föreningsrätt minister Lauri Tarasti och professor Heikki Halila som skrev ett utlåtande om Väyrynens planer. Enligt Tarasti och Halila kan en medlem av ett annat parti inte ställa upp som ordförandekandidat för Centern. Centerns partistyrelse ställer sig eniga bakom experternas bedömning.

Även om Väyryens planer att bli Centerordförande nu har stött på patrull, kan situationen komma att ändras om Väyrynen meddelar att han lämnar Medborgarpartiet. Därför föreslår de två juridiska experterna att Centern ändrar sina stadgar så att personer som nyligen har varit medlemmar i andra politiska partier, inte duger som Centerordförande.

Paavo Väyrynen finner sig inte i Centerns planer och säger att stadgarna lämnar utrymme för tolkning. Väyrynens ståndpunkt är att det är partistämman som i sista hand avgör frågan.

Partiordförande statsminister Juha Sipilä håller inte med Väyrynen om att det skulle vara en tolkningsfråga om Väyrynen kan ställa upp i ordförandevalet i Centern och samtidigt vara medlem i Medborgarpartiet. Sipilä anser att enda chansen att Väyrynen kandiderar för Centerordförandeposten är att Väyrynen säger upp sitt medlemskap i Medborgarpartiet.

– Det här är ingen tolkningsfråga. Experterna och partistyrelsen är enhälliga, säger Sipilä och tillägger att saken för hans vidkommande är slutbehandlad fram till partistämman.

Veteranriksdagsledamoten Mauri Pekkarinen, är bedrövad över situationen:

– Det här är beklagligt för Centern och den för sak som vi alla i grunden driver och står för, säger Pekkarinen.

Artikeln har uppdaterats.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00