Cellomusik för hela slanten – trots pandemin

Senja Rummukainen är solist vid två konserter på CelloFest. Bild: Sanna Lehto

Denna vecka arrangeras festivalen CelloFest för andra gången, med temat "Spring of Hope" och i strömmad format på grund av pandemin.

På programmet finns flera uruppföranden, bland annat verk av Tara Valkonen, Alisson Kruusmaa och Aija Puurtinen framförs vid galakonserten på Sibelius-Akademin tisdag 2.3.

Vid lördagens konsert framför Senja Rummukainen tillsammans med Sibelius-Akademins kammarorkester Carlo Grazianis cellokonsert i C-dur – en raritet från 1770-talet som nu framförs för första gången i Finland. I festivalprogrammet ingår också en strömmad konsert med Åbo filharmoniska orkester på fredag, där Rummukainen uppträder som solist i Joonas Kokkonens cellokonsert.

På söndag bidrar Helsingfors barockorkester med en dos barockmusik i form av Bachs Brandenburgkonserter med Dmitrij Sinkovskij på violin och Bruno Cocset på cello.

Dessutom pågår mästarkurser under hela veckan, så den som är nyfiken har möjlighet att följa även dem i strömmad form. Lärare är Jian Wang, Ola Karlsson, Arto Noras, Martti Rousi och Christine Lamprea.

Hela festivalprogrammet finns på http://cellofest.fi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning