Celina, Meja, Milo och Neo med i namnsdagskalendern 2020

Bild: Gabriella Torres Airava

Hela 38 nya finlandssvenska namn kommer med i kalendern då den reformeras 2020.

Nya namnsdagar

Nya svenska damnamn (25 stycken): Amelia, Annina, Ava, Carla, Caroline, Celina, Charlotte, Christine, Claudia, Emmy, Juni, Leona, Lia, Lily, Lova, Meja, Naomi, Nicolina, Noomi, Nova, Ramona, Silja, Stephanie, Tanja, Thelma.

Nya svenska herrnamn (13 stycken): Charlie, Colin, Jack, Jasper, Leon, Levi, Malte, Melker, Milo, Mio, Morgan, Neo, Ron.

Nya finska damnamn (20 stycken): Adele, Aida, Bertta, Cecilia, Daniela, Elle, Erin, Fiona, Iita, Inna, Jasmiina, Lila, Luna, Malla, Meea, Minka, Minni, Neela, Selina, Unna.

Nya finska herrnamn (15 stycken): Andreas, Edvin, Elia, Eliel, Felix, Niila, Nikolas, Oskar, Oula, Petja, Petrus, Rene, Teo, Venni, Viktor.

Information om alla flagg- och högtidsdagar (på svenska) finns på Universitetets almanacksbyrås hemsida på https://almanakka.helsinki.fi/sv/

En ny flaggdag, en ny högtidsdag, 38 nya finlandssvenska namn och 35 nya finska namn. Det är vad som utlovas då Helsingfors universitet uppdaterar kalendern i Finland.

Namnsdagarna reformeras med utgångspunkt i den nu levande befolkningens namnbestånd såsom läget var i augusti 2018, säger docent Minna Saarelma-Paukkala vid Helsingfors universitet i ett pressmeddelande.

– Det är för att så många medborgare i Finland som möjligt ska hitta sitt förnamn i kalendern, säger Saarelma-Paukkala.

Det är Helsingfors universitet som äger upphovsrätten till kalendern och även ansvarar för att hålla den uppdaterad. Saarelma-Kauppala har ansvarat för den nu aktuella uppdateringen tillsammans med filosofie doktor Leila Mattfolk.

För att ett finskt namn ska antas till kalendern ska minst 500 finskspråkiga medborgare i Finland ha haft det som sitt första förnamn i mars 2018. 22 500 personer lystrar till de nya namnen.

Ett svenskt namn får plats i kalendern då minst 50 svenskspråkiga personer som är medborgare i Finland har haft namnet som första förnamn i mars 2018. Ett tilläggskrav för de svenska namnen är att hälften av dem som har namnet är födda efter 1970.

Ny flaggdag

Internationella barndagen, eller barnkonventionsdagen den 20 november blir äntligen officiell flaggdag i Finland i och med kalenderreformen 2020. Rekommendationen att flagga för att uppmärksamma dagen då barnens rättigheter står i fokus har funnits redan länge men nu blir saken formellt fastställd.

En helt ny kalenderdag att uppmärksamma – om än utan flaggning – är dagen för Finlands natur, den sista lördagen i augusti.

Finland är så vitt man vet det enda landet där man genomfört allmän flaggning för naturen, 2017 och 2018.

– Styrelsen för Universitetets almanacksbyrå ansåg att temat är viktigt och det är något som sammanför finländare, säger Saarelma-Paukkala.

Införandet i kalendern är också ämnat att stärka bilden av Finland som ett land där man respekterar miljön.

– Eftersom flaggning rekommenderats bara under två år efter varandra så kunde dagen inte tas med i kalendern som en etablerad flaggdag, säger Saarelma-Paukkala.

Senast nya högtidsdagar tillkom i kalendern var 2014. Då var det romernas nationaldag den 8 april som lades till. Dagen är dock inte en officiell flaggdag.

2011 tillkom Jean Sibelius-dagen den 8 december som officiell flaggdag. Dagen uppmärksammas som den finländska musikens dag.

Helsingfors universitets kalender, almanackan, har genomgått en uppdatering vart femte år sedan 1990-talet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46