Ceferin: "Säker på att EM spelas nästa år"

Uefas ordförande Aleksander Ceferin. Bild: AP/TT/Peter Dejong

Uefa förbereder sig för många olika scenarion inför fotbolls-EM, men ordföranden Aleksander Ceferin känner sig i alla fall övertygad om en sak:– Det är en stor utmaning, men jag är säker på att EM spelas nästa år, säger han.

Herrarnas EM-turnering skulle egentligen ha spelats i juni i år, men var ett av alla evenemang som fick skjutas upp när coronapandemin lamslog idrottsvärlden.

Nu är tanken att EM i stället ska spelas 11 juni-11 juli nästa år, med Finland som ett av 24 lag. Men går det att genomföra med publik? Och som det är tänkt – i tolv värdstäder spridda över Europa?

– Vi funderar på hur vi ska kunna göra det med fans, utan fans, eller med 30, 50 eller 70 procent (av kapaciteten på arenorna), säger Aleksander Ceferin, ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, i en intervju med tyska ARD.

Han konstaterar att tanken om ett utspritt EM är "en fin symbolisk tanke, men inte enkelt uppgift för oss även bortsett från pandemin".

– I teorin kan vi hålla EM i tolv länder, i elva, i tio, i tre länder eller i ett enda, säger Ceferin.

Slovenen säger också att Uefa i nuläget planerar för ett EM "som vi vill ha det", trots att flera europeiska länder rapporterar om en ökning av antalet coronafall.

Inför nästa sommar finns i alla fall en bättre beredskap för att ro EM i land.

– Om du hade frågat mig i februari, om jag var förberedd på en pandemi som skulle stoppa världen, så hade jag sagt att du var tokig, säger Ceferin till ARD.

– Men nu är vi väl förberedda. Vi är smartare och starkare eftersom vi nu vet att allt kan hända.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning