Tjernobyl åter strömlöst

Det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina är åter strömlöst. Ännu på måndagskvällen hade den ordinarie elförsörjningen inte kunnat tas i bruk.

Den sarkofag som omgärdar den havererade reaktorn i Tjernobyl. Arkivbild.
Den statliga eloperatören Ukrenergo säger i ett uttalande att strömförsörjningen skadats av ryska styrkor, men att reparationerna ska återupptas. Elen till anläggningen försvann även i förra veckan efter strider i området.
Elen behövs till pumpar och annan utrustning i anläggningen för att kyla ner använt kärnbränsle och minska risken för radioaktiva utsläpp.
Kärnkraftverket är även försett med dieselgeneratorer och myndigheterna i Belarus har uppgett att de ordnat med reservkraft från den närliggande gränsen.
Trots avbrotten bedömer det internationella atomenergiorganet IAEA att elbristen inte har någon "kritisk inverkan på säkerheten" vid Tjernobyl.
Energoatom, organet som övervakar Ukrainas kraftverk, anklagar samtidigt ryska armén för att detonera sprängämnen nära kärnkraftverket i Zaporizjzja, och medvetet utsätta kraftverket för fara.
Energoatom skriver i ett uttalande att dess ryska motsvarighet Rosatom bryter mot "alla etablerade internationella regler och krav för kärnkraft och strålningsrisker".

ANDRA LÄSER