Maria Turtschaninoff debuterar äntligen som dramatiker

Urpremiären på Maria Turtschaninoffs första skådespel gick upp i rök under pandemin, men nu är det äntligen dags – i författarens hemstad Raseborg. Att barnen i berättelsen verkligen spelas av barn ger pjäsen ytterligare ett skikt, som överraskat författaren positivt.

Då Maria Turtschaninoff skriver skönlitteratur får hon aldrig se vad som sker i läsarens huvud. På teaterscenen får ordet konkret form.
Tove Djupsjöbackatove.djupsjobacka@hbl.fi
01.02.2023 19:01 UPPDATERAD 01.02.2023 20:02
Prins Aurelian vaknar när solen går ner, och i gryningen går han och lägger sig. Han har aldrig varit utanför slottets murar, tills han en dag lämnar slottet för att upptäcka världen.
Månskensprinsen är Maria Turtschaninoffs första skådespel, skrivet inom Svenska kulturfondens projekt Ung dramatik. Som författare är Turtschaninoff redan erfaren och framgångsrik; hennes senaste bok Arvejord har sålts till 20 länder. Men det är första gången hon skriver för teaterscenen och det har skett i samarbete med dramaturgen och dramatikern Anna Simberg.
– Hon har erfarenhet av att få saker och ting att fungera på scen och av barnteater, det vill säga precis det jag saknar, säger Maria Turtschaninoff.

ANDRA LÄSER