2021 ordnar de finlandssvenska körerna och orkestrarna storfest i Helsingfors – förbereds i tre år

Hela landet kommer att lägga märke till den finlandssvenska sång- och musikfestivalen sommaren 2021 om man ska tro arrangörerna. Då samlas flera tusen korister och orkestermedlemmar till fest i huvudstaden.

Ona Sandberg, Sofia Strömgård, Melker Olenius och Henrik Lillhannus uppger att intresset för sång- och musikfesten nästa år är stort.
09.01.2020 16:51 UPPDATERAD 09.01.2020 17:09
Den 25:e finlandssvenska Sång- och musikfesten ordnas i Helsingfors i juni 2021. Festivalen återkommer vart femte år och det är frågan om ett av Svenskfinlands största evenemang. Förberedelserna är redan i full gång och det har de varit redan länge.
– Det tar kring tre år att bygga den här sortens sångfest, berättar Henrik Lillhannus, verksamhetsledare för Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF).
Intresset har varit stort och en majoritet av körerna och orkestrarna inom förbundet har redan gjort en preliminär anmälan. Antalet deltagare uppskattas uppgå till 2 500. Sommaren 2021 kan kännas avlägset, men för arrangörerna ligger det bakom hörnet.
– Vi har bokat så gott som alla lokaler och hade endast ett par bakslag på grund av renoveringar eller att de redan var bokade hela två år på förhand. Repertoaren är färdig och vi har fått massor förhandsanmälningar, säger organisationssekreterare Melker Olenius.
Repertoaren är fastställd redan nu, så att dirigenter, korister och orkestrar ska hinna öva och fila på verken. En handfull nya kompositioner eller nyarrangemang kommer också att uppföras under festivalen.
– Vi har känslan av att det här kommer att bli bra. Men det finns fortfarande massor att göra, säger evenemangets producent Ona Sandberg.

Inspiration från Baltikum

Festivalens konstnärliga ledare är dirigenten Kari Turunen, som har låtit sig inspireras av de enorma sångfesterna i Baltikum. Det ska bli mindre traditionella köruppträdanden och mer massmusikfest.
– Vi satsar på massa, alltså att vara väldigt många – vi satsar på musiken, alltså att välja tilltalande sånger som låter bra med en väldigt stor kör – och så ska det bli fest där vi också träffar publiken, säger Lillhannus.
En stor del av konserterna och evenemangen är gratis och öppna för vem som helst. I första hand arrangeras sångfesten kring två områden: Senatstorget och Medborgarplatsen. Centrumbiblioteket Ode ska påminna om de tillfälliga scenerna som förr brukade byggas enbart för festivalen. Den första musikfesten ordnades 1891 och man har inte varit i Helsingfors på 70 år.
– Vi försöker lägga extra krut på att göra det synligt och stort. Det finns många som inte vet om att det finns så många finlandssvenska körer, säger kommunikatör Sofia Strömgård.
I en stor stad som Helsingfors finns det risk för att evenemang försvinner i massan. Arrangörerna är ändå fast beslutna om att den här festivalen inte kommer att gå obemärkt förbi. Enligt Olenius är målet också bred synlighet på finskt håll.
– Från första början har festivalen varit ett sätt att föra fram det finlandssvenska i Finland, säger Olenius.
Närpes skolmusikkår marscherade i främsta ledet när förra Sång- och musikfesten ordnades i Karleby 2016.

Sång- och musikfesten 2021

Finlands svenska sång- och musikförbund ordnar Sång- och musikfesten i Helsingfors den 10–13 juni 2021.
Uppskattningsvis 2 500 kör- och orkestermedlemmar från hela Svenskfinland förväntas delta. Kring 1 000 personer är förhandsanmälda från Österbotten och nästan lika många från Nyland. Från Åboland förväntas knappt 200 personer och drygt 100 från Åland.
På programmet står både små och stora konserter, bland annat utanför centrumbiblioteket Ode och domkyrkan. Det ska också bli en parad genom Helsingfors centrum och en popmusikkonsert i Ishallen, där körerna som uppträder fyller upp en stor del av läktarna.
Sång- och musikfesten ordnas vart femte år. Den ordnades första gången i Ekenäs 1891.

ANDRA LÄSER