Riksdagen har godkänt covidintyget

I och med godkännandet i riksdagen kan restauranger i områden med restriktioner från och med lördag kräva att besökare visar upp ett giltigt covidintyg för att få komma in.

Riksdagen gav grönt ljus för covidintyget på fredagen, trots omfattande protester utanför Riksdagshuset.
Sofia Westerholm/SPT
15.10.2021 14:59 UPPDATERAD 15.10.2021 18:21
Riksdagen har gett grönt ljus för ändringarna i smittskyddslagen som gör det möjligt att börja använda ett covidintyg i Finland.
Rösterna i plenisalen föll 105-33. En ledamot röstade blankt och 60 var frånvarande.
Det stod ändå klart att alla riksdagspartier inte stödjer covidintyget. Sannfinländarnas Vilhelm Junnila föreslog att lagändringarna förkastas, och även Valta kuuluu kansalles (ungefär Makten tillhör folket) Ano Turtiainen meddelade att han säger nej till intyget. Utanför Riksdagshuset hade även flera hundra personer samlats för att visa sitt missnöje mot covidintyget.
Också Samlingspartiet var kritiskt till lagändringarna. För Samlingspartiets del handlade kritiken inte om covidintyget, utan om att samma lagpaket innehåller bestämmelser om inreserestriktionerna fram till årsskiftet.
Enligt lagändringarna ska Finland fortsättningsvis kräva två coronatest av dem som kommer till Finland och som inte kan uppvisa ett giltigt covidintyg, något som enligt partiet kommer att tära hårt på turismbranschen.
Republikens president Sauli Niinistö stadfäste lagändringarna senare under fredagen. De träder i kraft vid midnatt natten till lördag.

Intyget i korthet

Covidintyget, ofta även kallat coronapasset, ska endast användas i sådan verksamhet som för tillfället omfattas av coronarestriktioner.
I praktiken innebär det att det endast är restauranger i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten och Mellersta Österbotten samt i städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla som kan använda sig av intyget.
Om en restaurang granskar att alla besökare har ett giltigt covidintyg behöver restaurangen inte begränsa vare sig kundantal eller serverings- och öppettider.
Intyg kan endast krävas av personer som är 16 och äldre.
Ett giltigt covidintyg fås efter att man fått två doser coronavaccin, insjuknat i och tillfrisknat från covid-19 eller testats negativt för coronaviruset. Tidigare har gränsen i Finland varit att det ska ha passerat 14 dagar sedan den andra vaccindosen innan intyget anses giltigt, men nu förkortas tiden till 7 dagar.

Mobilapplikation kan nu laddas ner

Strax efter godkännandet i riksdagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd att den mobilapplikation som exempelvis restaurangägare gratis kan ladda ner ifall de vill använda sig av covidintyget har lanserats. Appen rullas ut under fredagskvällen.
Appen Coronaintygsavläsaren läser av den QR-kod som finns på covidintygen. Som besökare behöver man alltså endast se till att ha med sig sitt covidintyg elektroniskt eller till pappers. Det nationella covidintyget är samma som används gemensamt inom EU och som hittas via tjänsten Mina Kanta.
Mika Pihlajamäki, informationsarkitekt vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att appen i hög grad motsvarar de applikationer som används i samma syfte på övriga håll i Europa.
Social- och hälsovårdsministeriet hade reserverat kring 600 000 euro för att utveckla appen.
Hade det inte bara varit snabbare, enklare och billigare att använda sig av samma app som ett annat land?
– Finland utvecklade en egen app av två orsaker. Dels ville man ha anvisningar och texter i appen på finska, dels varierar kriterierna för vad som anses vara ett giltigt covidintyg länder emellan.
Pihlajamäki säger att man satsat på appens datasäkerhet. Den lagrar ingen information, och de som kontrollerar intygen kan endast se personens namn och om hen har ett giltigt covidintyg.
Enligt Pihlajamäki är det inte möjligt att komma in med förfalskade covidintyg, eftersom appen använder sig av en så kallad digital signatur. Den är sammanlänkad med Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas uppgifter och information från Folkpensionsanstalten.
– Ifall någon visar upp ett falskt intyg så godkänner den inte det, säger han.

Främst barer och nattklubbar gynnas

Fältet tackar för att appen slutligen finns till hands och enligt lag får användas i Finland. Turism- och restaurangförbundet Maras vd Timo Lappi säger ändå att den gärna hade fått landa i appbutikerna redan för ett halvår sedan.
– Den hade verkligen behövts redan innan sommaren, men bättre sent än aldrig.
Lappi säger att han inte varit i kontakt med en enda restaurangägare som varit kritisk till användningen av covidintyg.
– För restaurangernas del är det bara till nytta. Det är frivilligt att använda sig av det så de som inte vill kan låta bli.
Men visst orsakar intyget extra arbete och byråkrati, vilket inte är välkommet mitt i lunchrusningen.
– Det ser ut att vara främst barer och nattklubbar som kommer att börja använda intyget för att kunna ta in normalt kundantal och hålla öppet längre. För exempelvis lunchrestaurangernas del är det inte till lika stor nytta och därför tror jag inte så många av dem kommer ta det i användning, säger han.
Matrestauranger i de områden där begränsningar råder får för tillfället välkomna 75 procent av det normala kundantalet, medan barer får ta in 50 procent. Alla restauranger får vara öppna till klockan 01, och därmed är det främst barer och nattklubbar som lider av restriktionerna.

ANDRA LÄSER