Elokapina blockerade säkerhetskontroll på flygplatsen

Klimataktivister från Elokapina blockerade på lördagseftermiddagen säkerhetskontrollen i terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats. En timme senare bröt polisen upp demonstrationen.

Elokapinas aktivister vill minska på flygtrafiken och Finnairs flygningar.

Klimat- och miljörörelsen Elokapina inledde på fredagen vad man kallar ett överkonsumtionsuppror som ska pågå i femton dagar.

På fredagen stängdes en central bit av Mannerheimvägen av. Vid 15-tiden på lördagen blockerade Elokapina säkerhetskontrollen i terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats.

Enligt polisen i östra Nyland var fyrtio till femtio demonstranter på plats. Polisen gav order till aktivisterna om att flytta på sig. På Twitter skrev polisen att ungefär tjugo personer inte lydde order. En timme senare bar polisen bort dem som inte självmant steg upp. Enligt polisen greps 28 personer, i det här skedet misstänkta för tredska mot polis och brott mot offentlig frid.

Polisen uppger i ett pressmeddelande att de släpps vid midnatt. Åtminstone två är minderåriga och de släpptes fria direkt.

Passagerare styrdes enligt Iltalehtis reporter på plats till flygplatsens andra säkerhetskontroll.

Elokapina skriver i ett uttalande att de kräver att den finska regeringen ska inkludera "alla utsläpp från finländska inrikes- och utrikesflyg samt alla Finlands utsläpp i Finlands utsläppsminskningsmål". Dessutom vill rörelsen att Finnairs flygningar och den finländska flygtrafiken ska minskas betydligt.

Efter fredagens demonstration greps 65 personer.

Elokapina har utlyst en femton dagars aktionsserie som inleddes i centrum av Helsingfors på fredagen.
ANDRA LÄSER