Polishunden Sacko hyllad efter sökinsats

Schäfern Sacko arbetar för polisen i Sverige. Och det gör han riktigt, riktigt bra. Beröm strömmar in från alla håll efter en lyckad sökinsats i helgen då Sacko hittade en skadad äldre man i ett skogsområde i Falutrakten.

Polishunden Hedeforsens Sacko, fem år, gör stor nytta på jobbet.
08.07.2018 22:04 UPPDATERAD 08.07.2018 22:07
– Mannen blev väldigt glad när vi kom, säger hundföraren Anders Sjöberg till TT.
Polisen i Dalarna berättar på Facebook att mannen hade gått ut på sin dagliga promenad och att hustrun blivit väldigt orolig när han inte kom hem igen. Hon ringde polisen som började leta både till fots och från bil.

Från Hundenheten! Äldre man som gått ut på sin dagliga promenad. Han kommer inte hem som han brukar och frun blir...

Posted by Polisen Dalarna on Sunday, July 8, 2018
– När det var resultatlöst började vi kolla av skogen. Vi hade väl varit ute en halvtimme när Sacko fick vittring på någonting. Jag skickade honom på ett sök och han vek in i skogen och gjorde markering. Jag tog mig dit och hittade mannen liggandes, talbar men nedkyld och skadad, berättar Anders Sjöberg.
Mannen fördes till sjukhus och Sacko och husse kunde åka hem, tidigt på söndagsmorgonen. Och under dagen, medan hund och husse vilat, har tackhälsningarna strömmat in på Facebook.
Men den enda belöning Sacko vill ha efter en arbetsinsats är sin älskade boll.
– Han får sin boll efteråt, det är det bästa han vet. Hade han fått en bit falukorv hade han nog spottat ut den, för bollens skull, säger Anders Sjöberg.
Han beskriver sin arbetskamrat som en "jättetrevlig, social och mysig hund".
– Och så är han väldigt duktig och arbetsvillig när han är i tjänst, säger Anders Sjöberg.

ANDRA LÄSER