Cecilia Zilliacus kontrollerar nu två av Svenskfinlands viktigaste festivaler – likriktas utbudet?

Violinisten Cecilia Zilliacus leder både Musikfestspelen Korsholm och Katrina kammarmusik. Bild: Pressbild

Violinisten Cecilia Zilliacus är ny konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm.

Violinisten Cecilia Zilliacus, 44, har utnämnts till ny konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm. Engagemanget gäller för en treårsperiod med början i höst. Festivalen meddelande om utnämningen i ett pressmeddelande på fredagen.

Zilliacus är sedan 2014 också konstnärlig ledare för kammarmusikfestivalen Katrina på Åland, där hennes kontrakt löper ut nästa år. Därmed koncentreras två av Svenskfinlands viktigaste musikfestivaler åtminstone sommaren 2018 till en och samma person.

Finns det en risk för liktriktning av utbudet?

– Risken finns väl eftersom det är jag som leder båda festivalerna, men jag vill absolut inte kopiera upplägget utan ge båda festivalerna en egen profil. Det vill festivalerna själva också. Självklart finns det fördelar av att planera två festivaler samtidigt, om man till exempel märker att en sak passar bättre på den ena än den andra, säger Zilliacus.

Hur skiljer sig festivalerna från varandra?

– Festivalen på Åland är mycket mindre, både vad gäller omfattning och budget, men inte mindre i värde. En praktisk skillnad är att det i Korsholm ordnas klart flera konserter. Katrina arrangeras med stort hjärta och stort engagemang, och något motsvarande har jag känt av i Korsholm, både som artist och konsertbesökare.

Vad kan du säga om framtiden?

– Att jag vill ha tid på mig att göra upp mina framtidsplaner. Jag kommer att berätta mera detaljerat om dem i sommar.

Musikfestspelen Korsholm ordnas i år i månadsskiftet juli–augusti (26.7–3.8), medan Katrina kammarmusik pågår den 1–5 augusti.

Korsholm och Katrina har ofta gått på varandra, men det lär knappast ske med dig som konstnärlig ledare?

– Ingendera festivalen behöver flytta på sig. Katrina börjar den 7 augusti 2018 och då är Korsholm redan över.

Cecilia Zilliacus är fostrad av finlandssvenska föräldrar och uppvuxen och utbildad i Sverige. Hon är grundande medlem av stråktrion och Zilliacus–Persson–Raitinen. Sedan 2010 är hon ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Läs också HBL:s intervju med Cecilia Zilliacus från 2014.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46