English i topp i Norden

Kronprinsessa i morgonrock och mansplaining som kränker – män. Veckans Så in i Norden!

I de nordiska länderna är kunskaperna i engelska i världstoppen.

Yes we can!

Tack, kiitos, tak – eller thank you? De nordiska länderna kommer i topp när utbildningsföretaget EF testar kunskaperna i engelska i länder där det inte är förstaspråk.
På listan över 72 länder finns Danmark på andra, Sverige på tredje, Norge på fjärde och Finland på femte plats. Men den sista placeringen i Norden tycker jag inte vi ska hänga läpp för. Island är för övrigt inte med.
Bäst kan man engelska i Nederländerna.
Det är sjätte gången kunskaperna mäts, genom test på nätet och ett diagnostiskt prov före påbörjad språkkurs. Orsakerna till framgången är enligt EF, återgett av SVT, att engelskundervisningen påbörjas tidigt och att exponeringen för talad engelska i medier är stor. Keep up the good work!

Kränkta mansplainers?

"Vi vill hjälpa dig, oavsett kön, att känna igen och hantera härskartekniker på din arbetsplats. Allt för ett mer jämställt arbetsliv." Så skriver det svenska fackförbundet Unionen med 620 000 medlemmar.
Den här veckan kör förbundet en "mansplainingakut". I telefonjouren svarar kändisar som man kan utbyta erfarenheter med. Och mansplaining är, enligt Språkrådet, "förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande."
I sociala medier får kampanjen skarp kritik – inte minst av kränkta män. "Nej, det är inget jämställdhetsinitiativ. Det är rå sexism", är en reaktion.
– Det är naturligtvis tråkigt om några tar illa upp av vår mansplainingakut. Samtidigt visar det på att det här är frågor som många berörs av och vill diskutera, säger Unionens pressekreterare Gabriel Wernstedt till Dagens Nyheter.

Hätskt på Twitter

"Jag gillar samtal, dialektik och åsiktsutbyte. Men inte att dagligen utsättas för lögner, bli anklagad för saker jag inte gjort eller sagt. Och med ett aggressivt språk och en väldigt hård ton. Jag vill inte föra samtal på de premisserna."
Veronica Palm, socialdemokratisk politiker i Sverige, loggar ut från Twitter.

Veckans kungligheter

I Danmark firas bröllopsdagar stort. I måndags var det dags för kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys kopparbröllopsdag, enligt danskt räknesätt 12,5 år efter vigseln.
Kronprinsparet i Danmark firar kopparbröllop och uppvaktas traditionsenligt.
I speciellt internationella medier verkar det väcka viss förvåning att Mary visar sig i morgonrock, en mycket stilig mörk kimono kan tilläggas. Men den danska traditionen påbjuder att paret väcks i ottan av vänner och familjer som står utanför dörren och då är någon form av natt- eller hemmakläder det mest "riktiga".

Gympa men ingen dusch

35 procent av högstadieeleverna duschar sällan eller aldrig efter skolgymnastiken
Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort och som 3 300 elever svarat på. Var tionde är rädd för att bli retad eller kränkt, lika många är rädda för att bli filmade eller fotograferade. En tredjedel vill inte visa sig nakna.

Kvinnodominans

"Hade vi drivit bolag som bygger vägar, tillverkar provrör eller trycker läroböcker så skulle nog ingen ifrågasätta oss – även om detta också betalas med skattepengar. Nu är vårt engagemang att ge barn kunskaper eller att ge vård, tröst och omsorg till sjuka. Är kruxet att vi är entreprenörer på områden som domineras av kvinnor?"
Charlotte Barouma, Barbara Bergström, Catharina Tavakolinia, och Christina Wahlström i en debattartikel i Dagens Nyheter. De har grundat privatskola samt bolag inom mödravård, äldreomsorg och primärvård och ifrågasätter den utredning om vinster i välfärden som presenterades förra veckan.
ANDRA LÄSER