Danmark stänger fram till jul

I dag får danskarna besked kring hur tillvaron fram till jul, och över storhelgerna, kommer att se ut. Enligt nyhetsbyrån Ritzaus källor är det dystra besked som väntas från statsminister Mette Frederiksen (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) vill få kontroll över den danska smittspridningen innan jul. Bild från i november.
07.12.2020 08:16 UPPDATERAD 07.12.2020 11:24
För att stävja spridningen av covid-19 väntas en delvis nedstängning i totalt 38 danska kommuner, däribland de tre storstadsregionerna Köpenhamn, Århus och Odense.
Enligt källorna måste restauranger, barer, biografer och teatrar stängas. Dessutom ska samtliga skolbarn från femte klass och uppåt att skickas hem på "tidigt jullov", rapporterar Ritzau. Detsamma gäller de offentligt anställda som inte redan jobbar hemifrån.
– Mot bakgrund av de uppgifter vi får från myndigheterna har vi över helgen förberett en geografisk, målinriktad och delvis nedstängning. Dessvärre, sade Frederiksen i en video på Facebook på söndagskvällen.
Enligt danska medier kommer nedstängningen att gälla från och med onsdag till över nyårshelgen.
– Vi ska få bättre kontroll över smittan innan det blir julafton, sade Frederiksen på söndagen.
Statsministern väntas även redogöra för vilka restriktioner som gäller i samband med jul- och nyårshelgerna.
De danska åtstramningarna sker i ljuset av växande virussiffror. Söndagens bekräftade 1 745 nya registrerade fall innebar ett nytt danskt dygnsrekord. Samtidigt ökade antalet danskar som vårdas på sjukhus för covid-19 till 302 patienter.

ANDRA LÄSER