Coronakrisen kommer att kosta Finland tiotals miljarder – statens skuldsättning kan öka med en femtedel

Regeringen förhandlar om hur Finland ska klara kostnaderna för coronakrisen på tisdag och onsdag. Det som är klart är att statens skuldsättning kommer att öka massivt.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och Katri Kulmuni (C) säger att Finlands statsskuld kommer att öka med tiotals miljarder euro på grund av coronakrisen.
Henri Forss/SPT
07.04.2020 11:35 UPPDATERAD 07.04.2020 11:47
Regeringen inledde diskussionerna om planen för de offentliga utgifterna och den andra tilläggsbudgeten på tisdagen. Diskussionerna förs i skuggan av coronakrisen, som ser ut att kosta Finland tiotals miljarder euro.
– Vi kommer att börja med att höra Finlands banks chefsdirektör Olli Rehns och Finansministeriets kanslichef Martti Hetemäkis anföranden. Därefter inleds diskussionen, säger statsminister Sanna Marin (SDP).
Marin och finansminister Katri Kulmuni (C) växlade några ord med pressen innan diskussionerna började.
– Förhandlingarna om budgetramarna äger rum under exceptionella omständigheter med anledning av coronaviruset. Situationsbilden är dimmig. Det är helt klart att vi kommer att fortsätta diskutera finanspolitiken i maj när vi vet hur vi kan komma ur krisen, säger Kulmuni.
I regeringsprogrammet från i fjol våras ingår flera dyra satsningar. Några av dem är vårdarkvoten, som enligt arbetsgivarna kostar 250 miljoner per år, och förlängningen av läroplikten, som enligt Undervisnings- och kulturministeriet kostar 110 miljoner.
Statsminister Marin säger att regeringen inte kommer att se över regeringsprogrammet förrän coronakrisen är över.
– Regeringens viktigaste uppgift just nu är att klara krisen med så små skador som möjligt. Regeringen koncentrerar sig på att sköta krisen och samtidigt jobbar vi för att kunna återuppbygga Finland efter den, säger Marin.
– Vi kommer inte att rensa i regeringsprogrammet mitt i krisen, men det är säkert något som vi måste se över senare. Jag tänker att den rätta tidpunkten för det är efter sommaren under budgetmanglingen.

Massiv skuldsättning

Finansminister Kulmuni säger att Finlands statsskuld i år kommer att öka med tiotals miljarder euro på grund av coronakrisen. Innan coronakrisen var planen att Finland skulle klara sig med 2,2 miljarder i nya lån.
– Det kommer att vara ett tvåsiffrigt tal och om den första siffran är en tvåa, och stannar där, så kommer vi antagligen att klara det här, säger Kulmuni.
Finlands statsskuld är för närvarande kring 110 miljarder euro eller kring 45 procent av statsbudgeten.
Enligt Kulmuni är den ökade skuldsättningen motiverad med tanke på att den privata sektorn mer eller mindre står stilla på grund av statliga begränsningar för att bekämpa coronaviruset.
– Men på sikt strävar vi efter att balansera budgeten, säger hon.
Hon påminner att Finlands strukturella problem inte har försvunnit i samband med coronakrisen. Så fort krisen är över kommer regeringen att fortsätta diskutera sysselsättningsåtgärder och strukturella reformer.
Budgetdiskussionerna pågår fram till onsdag eftermiddag. Då kommer regeringen att presentera vad de kommit fram till.

ANDRA LÄSER