Flygplansförbudet påverkar också Finland – Norwegian ställer in flyg

På tisdagen förbjöds Boeing 737 MAX 8–flygplan i hela Europa och flygbolag stoppade flygningar med olycksmodellen.

Orsaken till förbudet är att det skett flera olyckor med passagerarplan av typen Boeing 737 MAX 8.
SPT
13.03.2019 07:39 UPPDATERAD 13.03.2019 15:13
Vid Helsingfors–Vanda flygplats verkar endast tre flyg stå kvar på marken. Norwegians flyg mellan Helsingfors och Stockholm är inställda. Samma gäller flyget från Helsingfors till Uleåborg, enligt Finavias webbplats.
Andra flyg har ersatts med flygplan av en annan modell. Ännu på onsdagen uppskattade Finavia att åtta flyg ställs in vid Helsingfors–Vanda flygplats.
I tisdags meddelande luftfartsmyndigheterna i Storbritannien att flygplan av modellen Boeing 737 MAX 8 inte släpps in i brittiskt luftrum. Strax efter kom Norwegian med sitt besked om att deras flygplan av samma modell inte heller flyger.
På kvällen förbjöds flygplan av den modellen i hela Europa. Beslutet fattades av Europeiska luftfartsmyndigheterna efter att flera länder förbjudit modellen. Även Australien har utfärdat tillfälligt flygförbud för modellen.
Orsaken är att det skett flera olyckor med passagerarplan av typen Boeing 737 MAX 8. Det var också den modellen som i söndags störtade i Etiopien och alla 157 personer ombord omkom.
Flera länder väntar på olycksutredningen från flygolyckan i Etiopien innan flygplanet tillåts flyga igen.

ANDRA LÄSER