HIFK ligger sist men några nyförvärv är inte på ingång

Fyra raka förluster och nio gjorda mål. Målvaktsspelet har inte fungerat. Inte så mycket annat heller. Men HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen borstar av sig kritiken efter den svaga inledningen i ishockeyligan.

LKS 20220924 KooKoon Kalle Loponen kyykyttää HIFK:n Otto Paajasta jääkiekon miesten Liigan ottelussa HIFK vs KooKoo Helsingissä 24. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
26.09.2022 10:05
– Man ska inte börja utvärdera säsongen då det bara spelats fem matcher. Jag gör det hellre i medlet av säsongen eller i vår, säger Salmelainen till Yle.
Salmelainen har jobbat på posten sedan 2017 och facit är inte särskilt smickrande då man betänker vilka resurser HIFK opererar med. Laget har inte tagit sig till final en enda gång, två brons har det blivit.
Inför den här säsongen ifrågasattes Salmelainen kanske mer än någonsin då nyförvärven under sommaren inte uppfyllde fansens förhoppningar. HIFK inledde ligan med en laguppställning som inte har något i den absoluta toppstriden att göra och då Kamraterna under de senaste årtiondena snarare gjort sig kända för att  underprestera i stället för att överprestera har inledningen på säsongen blivit precis så svår som en del befarade.
Segern i premiären mot HPK är den enda så här långt. Förlusterna på bortaplan mot mästarkandidaterna Ilves och Tappara var väntade men förluster mot både SaiPa och i synnerhet mot KooKoo hemma på lördagen fanns inte i manuskriptet.
HIFK hade problem med målvaktsspelet redan i fjol. Michael Garteig spelade visserligen upp sig under säsongen men skadade sig före slutspelet och Niilo Halonen höll inte måttet då TPS förpassade HIFK på en tidig semester i kvartsfinalskedet.
Garteig lämnade HIFK under våren och skrev på för Audiklubben Ingolstadt i den tyska ligan.
Supportrarna väntade efter det på beskedet om att HIFK värvat en ny förstamålvakt. Det kom aldrig och då säsongen inleddes stod HIFK med Niilo Halonen och Roope Talonen som målvakter.
Halonen har stått fyra matcher, släppt in elva skott av 63 och har en räddningsprocent på 82,54. 
– Jag tycker inte att vi ska skylla på Halonen eller någondera av målvakterna. Jag tycker inte att vi har förlorat matcher på grund av målvakterna. Vi har gjort dumma misstag och målvakterna har lämnats ensamma och utan stöd, säger Salmelainen till Yle.
Den svaga inledningen till trots är inte några nya spelare på väg till HIFK, åtminstone inte i detta skede.
– Vi jobbar vidare med denna trupp. Ekonomin och marknaden styr värvningarna och jag ser ingen aktivitet på transfermarknaden för tillfället.
HIFK möter Sport hemma på onsdag. På lördag gästar TPS Ishallen.

ANDRA LÄSER