Dödskrocken i Nokia: Föraren får drygt 5,5 årigt fängelsestraff

Tre ungdomar omkom en sensommarnatt i fjol i en allvarlig olycka i Nokia då bilen de färdades i krockade med ett träd. Nu döms den då 17-åriga föraren till ett fängelsestraff på 5 år och 6 månader.

Föraren åtalades för tre dråp samt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri. Nu döms han till fängelse i 5 år och 6 månader.
08.10.2021 15:05
Birkalands tingsrätt har på fredagen gett sin dom i fallet där tre ungdomar miste livet till följd av en allvarlig bilolycka i Nokia, väster om Tammerfors.
Det var vid ettiden natten till den 16 augusti 2020 som en bil körde av vägen och krockade med ett träd med följden att tre av de fyra ungdomarna i bilen avled omedelbart.
Färden hade startat i Björneborg och ungdomarna var på väg till Tammerfors.
Föraren, en då 17-årig man, var den enda som överlevde. Föraren åtalades för tre dråp samt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri. Mannen hade 1,68 promille alkohol i blodet efter olyckan.
Mannen, som nu är 18 år, döms nu som ung person till 5 år och 6 månaders fängelsestraff för grovt vållande till annans död. Han döms dessutom för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Kan inte definieras som dråp

Under färden ska den misstänkte ha varit mycket berusad, filmat med sin telefon och ibland kört på fel sida av vägen. Videoklipp och bilder inifrån bilen, tagna strax innan olyckan, ingick i förundersökningsmaterialet.
När bilen körde av vägen klockan 01.09 ska hastigheten ha varit minst 120 kilometer i timmen.
Tingsrätten anser ändå att gärningarna inte uppfyllde definitionen för dråp. Enligt rätten har mannen inte sett det som sannolikt att hans gärningar skulle leda till tre människors död.
Däremot anser tingsrätten att mannens gärningar var grova, eftersom han upprepade gånger använde sig av sin mobiltelefon och drack alkohol. Dessutom körde han bilen länge.
18-åringen har bestridit att han var bilens förare då olyckan skedde.
I krocken omkom en pojke född 2003 och två flickor födda 2002.

ANDRA LÄSER