Amanda Rejström: En klimatsmart vardag handlar inte om att avstå – utan om att leva bättre

Bara om vi förändrar vårt beteende kan samhället bli klimatsmart. Amanda Rejströms företag vägleder folk att se skillnad på större och mindre klimatgärningar i vardagen.

Appen som Amanda Rejströms företag har lanserat räknar ut hur man kan minska sitt personliga klimatavtryck i vardagen. – Alla ska inte behöva göra allt, men alla ska lätt kunna se vilka val som gör skillnad, säger hon.
05.11.2021 06:01 UPPDATERAD 05.11.2021 16:20
Världens regeringar förhandlar på FN-mötet i Glasgow för att öppna för en utsläppssnål framtid. Det tjänar ett syfte, men inga politiska utfästelser kan i sig hejda klimatförändringarna.
– Omställningen kräver att vi förändrar vårt beteende, säger Amanda Rejström och påpekar att omkring 70 procent av utsläppen kan spåras tillbaka till konsumentens val i vardagen.
Hon leder företaget Spark Sustainability som har lanserat mobilapplikationen Carbon Donut. Den hjälper användaren att orientera sig mot en klimatsmartare livsstil. Appen visar hur olika vardagsval påverkar det personliga klimatavtrycket.
Rejström har pluggat energi och utsläppskalkyler vid Aalto-universitetet. Tillsammans med sin studiekompis Anna Eriksson och ekonomen och samhällsvetaren Felicia Aminoff grundade hon Spark Sustainability vid årsskiftet 2017/2018.
– Allt började av nyfikenhet. Vi ville själva förstå av vilken storleksklass olika klimatgärningar är, om det gör större skillnad att installera solpaneler på taket eller att avstå rött kött. Vi lanserade räknaren som vägledning för folk att välja produkter och tjänster som är bättre ur klimatperspektiv, säger hon.
Den stora grejen med individuella klimatgärningar är den förändring de skapar kulturellt och politiskt, säger Amanda Rejström. – Då vi funderar på klimatet i vår egen vardag gör vi det automatiskt också på jobbet och då vi röstar. Då kommer klimatsmarta investeringar och politiska beslut snabbare.
Forskning visar att en stor del av allmänheten har svårt att uppskatta olika klimatgärningars storleksklass. När folk får frågan vilka effektiva klimatgärningar de gör svarar de flesta att de sopsorterar. Rejström säger att sopsortering är bra, men det har nästan ingen inverkan på det personliga klimatavtrycket.
– Vi vill hjälpa folk att förstå vilka klimatgärningar i vardagen som verkligen gör skillnad, säger hon.

Många bäckar små

Det är gratis att använda Carbon Donut. Finansieringen kommer från de företag som samarbetar med Spark Sustainability och får synlighet i appen.
– Appen räknar ut dina utsläpp och visar hur mycket du kan minska dem till exempel genom att hyra en bil i stället för att köpa en, eller genom att köpa second hand i stället för nytt, säger Amanda Rejström, och påpekar att bara tjänster som verkligen minskar utsläppen kan synas i appen.

Visste du att ...

Medelfinländaren kunde skära 52 kilo av sina koldioxidutsläpp genom att äta vegetariskt i en månad, eller 90 kilo genom att äta veganskt. Om allätaren åt veganskt i ett helt år skulle klimatavtrycket minska med 1 ton eller 10 procent av medelfinländarens årliga klimatavtryck.
Elektronik som mobiltelefoner och datorer har ett av de största klimatavtrycken per använd euro bland bruksvaror i hemmen. Ju mer sällan man byter telefon desto större skillnad gör man.
28 procent av alla bilresor i Finland är kortare än 3 kilometer.
Globalt beräknas 68 procent av utsläppen, i Finland 72 procent, vara sådana som kan spåras tillbaka till konsumenternas vardagsval.
Många av vardagsvalen kan kännas som små, och en individuell klimatomställning kan också betyda flera små vardagsgärningar snarare än en stor.
Sedan användaren har matat in basfakta om sin egen livsstil vägleder appen om alternativ i vardagen som passar den personliga profilen.
– Det finns många olika livsstilar och många sätt att leva klimatsmart. Alla behöver inte göra lika. För olika människor är olika gärningar lätta och intressanta, säger Rejström.
Precis som med sopsortering tror många att det är någon form av klimatgärning att välja bort plastkassen i matbutiken.
– För klimatavtrycket har kassens material ingen betydelse jämfört med vad du lägger i den. Maten är avgörande.
Rejström säger att klimatgärningar som gör större skillnad är att välja utsläppsfri el, reglera temperaturen inomhus och tänka efter hur mycket man behöver köra bil eller shoppa nytt.
– Vi säger inte att du ska sluta köra bil, men tänk efter om du verkligen måste köra alla korta sträckor, säger Rejström och påpekar att många bilresor är riktigt korta.
Ett tips med stor inverkan är att flyga mindre. Flyger man är det bättre att undvika mellanlandning eftersom utsläppen är som störst när planet lyfter. Appen räknar också ut vilken skillnad vegetarisk eller vegansk diet gör jämfört med mjölk- och köttprodukter.

En miljard klimatgärningar

Spark Sustainability vill lyfta fram mångfalden av klimatgärningar och visa att det redan finns ett stort utbud.
– Klimatsmarta vardagsval handlar inte om vad jag måste avstå utan om vad nytt jag kan välja. Kan jag ta tåget till Italien, kan jag lägga till en vegetarisk rätt i veckan? De här tjänsterna är som en bro mot den nya vardagen, säger Amanda Rejström.
Att förändra sin livsstil är varken enkelt eller omöjligt. Rejström påpekar att människor är flockdjur.
– Det sägs att vi inte reagerar på röken när huset brinner, utan först när andra springer in med vatten. Det är löjligt sant. Vi ser nog att någonting borde göras, men sedan tittar vi bara på varandra. Först gör ingen någonting, men när tillräckligt många rör på sig kommer det stora skiftet.
För att släcka elden måste vattnet finnas nära till hands. Och för att ta de där första stegen mot en klimatsmartare vardag behövs lättillgängliga och attraktiva alternativ. Då ökar viljan att haka på.
– När fler vill göra klimatgärningar växer de företag som erbjuder klimatsmarta lösningar. Då går hela ekonomin mot ett mera klimatsmart håll.
Också Spark Sustainability har vuxit och sysselsätter nu sex personer. På ett halvår har appen fått tolvtusen användare, men företaget siktar högre.
– Vi vill spara hundra miljoner ton i koldioxidutsläpp genom att möjliggöra en miljard klimatgärningar, säger Rejström.
Amanda Rejströms och Spark Sustainabilitys mål är att företagets app ska bidra till en miljard klimatgärningar i vardagen.
Där många anser att politikerna ska styra samhället så att det blir lätt och förmånligt för medborgarna att välja hållbart i vardagen menar Rejström att förändring samtidigt måste skapas nerifrån och uppåt.
– Politikerna har svårt att fatta avgörande beslut om det inte finns stöd för dem. Ju fler som cyklar desto mer satsar man på cykelvägar. När vi visar vad vi vill kommer de politiska besluten snabbare.

Prylar eller lycka

I ett konsumtionssamhälle där många skaffar fler prylar utan att bli lyckligare behöver en klimatomställning inte primärt innebära att avstå något, utan att leva bättre.

Amanda Rejström

Ålder: 31.
Familj: Man, två bröder och en syster, många kusiner och nära fastrar och farbröder.
Bor: I Rödbergen i Helsingfors.
Utbildning: Diplomingenjör från Aalto-universitetet.
Karriär hittills: Jobbat på Teknologiska forskningscentralen VTT, vd för företaget Spark Sustainability.
På fritiden: Älskar att laga mat, gillar att åka freerideskidor samt yoga, tennis och trädgård.
– Man behöver inte sluta resa eller sluta äta kött. Det behövs små steg i riktning mot ett klimatsmartare samhälle och en bättre vardag. Och det är mycket roligare att hyra en klänning än att köpa en. Då kan jag på varje fest ta på mig en klänning jag aldrig burit förut, och ändå blir mitt klimatavtryck mindre, säger Amanda Rejström.
I den mån klimatomställningen innebär att avstå något kan man i gengäld få mer tid för familj och vänner – det viktiga i livet, som Rejström uttrycker det.
– Det tycker jag är härligt i min resa mot ett mera klimatsmart leverne.

ANDRA LÄSER