Den enda betydelsefulla saken du kan göra för samerna är att rösta

"Den finska regeringen har haft 26 år på sig att rätta till sametingslagen enligt de internationella urfolksrättigheterna, och inte lyckats för att de finska partierna varit emot samernas rättigheter."

03.12.2021 09:30
En av de överlägset vanligaste frågorna folk frågar mig är: “vad kan jag göra för att stöda samerna”. Folk kanske berättar att de känner en viss hjälplöshet då de inte vet var man ska börja, de oroar sig för att man insett att man inte vet någonting. De kanske funderar på om de någonsin gjort något som har varit förolämpande emot samerna, fast de inte velat eller vetat bättre. De ställer frågan för att veta hur man kan återställa sitt samvete, vilket i sig ju är en bra sak – kollektiv kränkning, kollektiva brott mot samerna kräver kollektivt ansvar från finländarna.
Tyvärr är det så att jag inte alltid orkar vara riktigt ärlig om vad det är som man skulle kunna göra. Jag säger något om etisk turism, jag tar fram frågan kring att köpa samiskt hantverk i stället för falska souvenirer, jag korrigerar när folk talar om samer med fel namn eller då de frågar om något som egentligen är en stereotypi. Jag pekar på böcker, filmer och musik som man kan bekanta sig med, och uppmuntrar folk att lägga märke till vår nationaldag (tips: 6 februari). Men egentligen, i den stora helheten, är allt detta bara detaljer. Det varje finländare egentligen skulle kunna göra är mycket svårare att övertyga folk om: nämligen rösta.
Faktum är att den största orsaken till att samernas rättigheter står stilla i Finland är politiken som sker i riksdagen. Det är en sanning man inte kommer över oavsett hur många finländare lär sig att säga “buorre beaivvi”. Samernas grundrättigheter har inte tagit några desto större steg sedan 1950-talet, då samerna första gången gav den Finska staten rekommendationer om hur samernas rättigheter kan främjas. Samerna gav staten samma rekommendationer på 1970-talet, och igen på 1990-talet. I dag, på 2020-talet, får Finland internationell kritik ända från FN:s människorättskommitté att Finland bryter emot samernas rätt till självdefiniering och självstyre, det vill säga, exakt samma fråga som samerna lyft fram sedan 1950-talet.

ANDRA LÄSER