Störningar i kollektivtrafiken – omikron orsakar bortfall bland chaufförer

Omikronsjuka chaufförer i kombination med knepigt väder orsakar en lång rad inställda avgångar i huvudstadsregionens kollektivtrafik den här veckan.

HRT ställer in många avgångar efter att busschaufförer har insjuknat i covid-19. Arkivbild.
Bille Sirén
03.01.2022 16:57 UPPDATERAD 03.01.2022 17:29
Helsingforsregionen trafik HRT meddelar på måndagen om tiotals inställda avgångar i buss- och tågtrafiken på sitt Twitterkonto.
Det har två anledningar, säger kommunikationschef Sari Kotikangas. Dels underkylt regn som gör att tågens och bussarnas vindrutor måste skrapas och rengöras, dels att många busschaufförer insjuknat i covid-19 eller är satta i karantän.
– I fredags hörde två stora bussbolag av sig till oss om att många anställda sjukskrivit sig. Det kanske inte märktes under helgen då trafiken var mindre livlig, säger Kotikangas.
Hennes bedömning är att chaufförerna knappast smittats på jobbet utan på samma sätt som andra, inom familjen eller bekantskapskretsen under julhelgen. Förarhyttarna har under pandemin försetts med plexiglas för att förhindra droppsmitta.
Hur länge problemen pågår är omöjligt att veta, enligt Sari Kotikangas.
– Såklart grämer det en om den egna busslinjen inte körs, men de allra flesta avgångarna blir ändå av.
HRT:s app och webbsida uppdateras konstant med den senaste informationen. Resenärer kan alltså lita på resultaten som visas där, säger Kotikangas.

ANDRA LÄSER