Enklare vara anonym i Googles Maps

Den populära mobilappen Google Maps ger möjlighet att automatiskt spara i detalj hur användaren rör sig i en stad. Efter omfattande kritik gör bolaget det nu lättare för användarna att stänga av lagringen av platsdata.

Googles karttjänst Maps har funnits i 15 år. Arkivbild.
– Det är viktigt för oss att platshistorik är ett val för användarna, och detta är någonting som vi kommer att fortsätta att jobba med tillsammans med tillsynsmyndigheter för att förstå farhågor och aktivt adressera dem, säger Google Maps vice vd Jen Fitzgerald på videolänk från huvudkontoret i Mountain View i Kalifornien.
Frågan om platshistorik är brännhet på grund av Google Maps utformning. Mobilappen visar var användaren befinner sig i världen med hjälp av gps-teknik, och om användaren ger sitt godkännande sparar den dessutom ned varje enskild positionsförflyttning i ett arkiv på användarens konto som i sin tur lagras på företagets servrar.
Den som har tillgång till användarkontot kan se i detalj var personen befunnit sig vid specifika klockslag, ned på gatunivå.

Tillsyndsmyndighet utreder

Google använder den sparade platsdatan för att rikta skräddarsydda annonser till användaren, men hävdar att annonserna baseras på områden och orter i motsats till specifika platser eller gator.
Men på senare år har kritiska röster höjts mot lagringen. Flera konsumentorganisationer i EU har uttryckt oro för hur Google hanterar platsdatan. Irlands dataskyddskommission DPC, som övervakar Google och andra amerikanska it-jättar åt EU, beslutade i tisdags att utreda frågan.
Jen Fitzgerald säger att Google arbetat tillsammans med DPC och andra tillsynsmyndigheter.
– Vi har arbetat ganska genomgående, i synnerhet under det senaste året, för att verkligen fundera över hur vi lägger till ytterligare funktioner för att ge användarna fler valmöjligheter för att hantera sin integritet i ett kartsammanhang, säger Fitzgerald.

"Positivt gensvar"

Under hösten 2019 lanserade Google en så kallad inkognitofunktion för att stänga av spårningen och radera sparad platsdata. I samband med 15-årsdagen på lördag släpps en ny version av appen, där funktionerna blir synligare än tidigare.
Googles vicechef för produktledning, Dane Glasgow, säger att gensvaret från användarna har varit positivt.
– Vi ser definitivt att användare använder funktionen. Det är inte någonting som mängder av användare utnyttjar, men det är naturligtvis någonting som vi vill ska vara tillgängligt för dem, säger han.

Google Maps

Populär karttjänst som firar 15 år på lördag. Finns som nedladdningsbar app sedan 2007 i samband med lanseringen av den första smarta telefonen: Apples Iphone.
Appen följer med Googles egna telefoner och vissa mobiler med Googles operativsystem android. Google Maps är en av de mest nedladdade apparna till Apples operativsystem iOS.
I samband med årsdagen lanseras en ny version av appen som gör det lättare att samla sina sparade platser, dela dem med andra och ta del av andra användares recensioner och uppdateringar. Funktioner som förändras ytterligare är förslag på pendlingsrutter och större synlighet för funktionen att stänga av spårning och radera platsdata. Appen får även en ny ikon.
Källa: Google, App Annie

ANDRA LÄSER