Putin beordrar delvis mobilisering – 300 000 reservister kallas in

Ryssland mobiliserar många fler soldater, meddelar Vladimir Putin i ett tal till nationen. Hundratusentals reservister kallas in till kriget i Ukraina. Den ryske presidenten varnar att han är beredd att försvara “moderlandet” med alla medel.

En skärmdump från Vladimir Putins tal till nationen, som sändes på onsdagsmorgonen.
21.09.2022 08:07 UPPDATERAD 21.09.2022 10:32
Ett dekret om delvis allmän mobilisering har skrivits under och träder i kraft redan i dag, meddelar den ryske presidenten i sitt tv-sända tal, enligt översättningar i internationella medier.
Den ryska militären behöver frivilliga soldater vid sidan av de redan inkallade yrkessoldaterna, förklarar Vladimir Putin vidare.
Invånare i östra Ukraina "hålls som gisslan av Kiev", enligt Putin. Han anklagar västvärlden för att vilja "förgöra" Ryssland och säger att han således inte hade något annat val än att gå in i Ukraina.
– För att försvara moderlandet och vår territoriella integritet kommer vi att använda alla medel som står oss till buds. Och jag bluffar inte, säger Putin.
– De som försöker hota oss med kärnvapen bör känna till att situationen snabbt kan vändas emot dem.
Totalt 300 000 reservister kommer att kallas in, meddelar försvarsminister Sergej Sjojgu.

Snabb utveckling

Redan på tisdagskvällen sades det att den ryske presidenten skulle hålla ett tal till det ryska folket, vilket också skulle sändas i tv på bästa sändningstid. Men det ställdes av okända skäl in och sändes i stället på onsdagsmorgonen.
Händelseutvecklingen kring kriget tog rejäl fart under tisdagen.
Först utropade ockupationsstyrena i Ukraina i princip samstämmigt att det ska ske folkomröstningar – och i förlängningen ryska annekteringar – av de fyra delvis ockuperade regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.
En ukrainsk soldat hoppar ned från ett fordon i staden Izium, som Ukraina nyligen återtog kontrollen över. Bilden togs i måndags.
Ukraina har i sin framgångsrika motoffensiv återtagit flera orter i Cherson, men också klivit in i Luhansk för första gången på flera månader.
De så kallade folkomröstningarna kan antas följa samma mönster som den som Ryssland riggade på Krimhalvön 2014, med syfte att ge sken av att ett maktövertagande har invånarnas stöd och således är legitimt.
Lite senare på tisdagseftermiddagen röstade den ryska statsduman snabbt igenom ett lagförslag om att föra in orden "mobilisering" och "desertering" i den ryska brottsbalken. Om och när federationsrådet och presidenten ger klartecken skärps kraven på de stridande rejält. Att frivilligt ge upp eller vägra lyda order kommer då att leda till längre fängelsestraff.

Krigsfalang i Kreml

Det har talats om planer på "folkomröstningar" i flera månader. Enligt den oberoende nyhetssajten Meduzas uppgifter lades planerna först på is när Ukraina började rycka fram för ett par veckor sedan. Men de senaste dagarna uppges viktiga röster som förespråkar en upptrappning av kriget ha vunnit mark.
Bokstaven Z, som har kommit att bli en rysk symbol för krigsinsatsen, syns på en förstörd bil i byn Hrakove, som Ukraina återtagit kontrollen över, den 13 september. Arkivbild.
En sådan förespråkare är den tidigare presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev, som är vice ordförande i Rysslands mäktiga säkerhetsråd bakom president Putin.
När ockupationsstyrena i Ukraina utlyste folkomröstningarna utropade Medvedev att det var en självklarhet att ta emot de "befriade" områdena. Många analyser gör gällande att Ryssland vill förklara territorierna ryska så snabbt som möjligt, för att sätta stopp för Ukrainas avancemang.
"Att kränka Rysslands territorium är ett brott och att begå det ger tillåtelse att använda alla former av självförsvar", meddelade Dmitrij Medvedev på tisdagen.

Tackar för stöd

Kievs allierade i väst var snabba med att fördöma ockupationsstyrets planer. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beskriver tilltaget som en bluff medan Frankrikes president Emmanuel Macron kallar det hela en parodi. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att omröstningarna utgör "en fars och helt saknar legitimitet”.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att det skulle utgöra "ännu ett flagrant brott mot internationell rätt av Ryssland" och att det kommer att mötas av ett tydligt svar.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tackat sina vänner i väst för stödet.
– Ställningarna vid fronten visar tydligt att det är Ukraina som har initiativet, säger han i ett publicerat tal.
Kartan visar regionerna Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson i Ukraina där ockupationsmakten ska hålla ”folkomröstningar” inom kort.

ANDRA LÄSER