Två spjutherrar till final – Kuivisto utanför med en halv sekund

Två av tre finländska spjutherrar, Lassi Etelätalo och Toni Kuusela, klarade kvalet i EM i München under en annars tråkig blåvit fredagsförmiddag.

Lassi Etelätalo (bilden) och Toni Kuusela kämpar om framgång i söndagens spjutfinal.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
20.08.2022 07:00
Den finländska superfredagen, som kulminerar med trestegs-, hinder- och häckfinal i kväll, fick inte den bästa möjliga starten.
Av tre stafettlag och sju individuella idrottare tog sig endast spjutkastarna Lassi Etelätalo och Toni Kuusela till final.
I ett resultatmässigt anspråkslöst spjutkval kastade endast förhandsfavoriterna Jakub Vladjech, Tjeckien, och tysken Julian Weber över 80 meter. Etelätalo var kvaltrea på 79,29 och Kuusela femma på 79,26.
Toni Keränen, som hoppade in i stället för skadeförföljda Oliver Helander, kastade 77,01 meter och missade EM-finalen med 19 centimeter.
Etelätalo var tredjebästa europeiska spjutherre i VM och siktar att hålla sin position också i finalen.
– En medalj är mitt mål, sade Etelätalo redan inför kvalet.
För höjdhoppartrion Ella Junnila, Sini Lällä och Heta Tuuri gick kvalet i underkant. Junnila och Lällä rev ut sig redan på höjden 183 medan Tuuri inte klarade av 187.
Tre finländska stafettlag (4x100 m för damer och herrar, 4x400 m för damer) var också i hetluften – samtliga blev utslagna. Det blir alltså ingen repris av EM 2018 i Berlin då sprintherrarna slog till med nationsrekord och en lysande sjätteplats i finalen.

Kuivisto 0,47 sekunder från final

Närmast ett finalavancemang var medeldistanslöparen Sara Kuivisto i semifinalerna på 800 meter. Kuivisto, vars säsong varit en enda stor utmaning med tävlingsdebut så sent som i slutet av juli, kämpade hårt om den sista finalplatsen i sitt heat.
Till skillnad från försöksheatet räckte slutspurten inte till i semifinalen. Kuivisto kom i mål sexa på säsongsbästa 2.01,59 och missade karriärens första mästerskapsfinal med 0,47 sekunder.
Kuivisto har varit nära final tre gånger: i OS kom hon 0,12 sekunder från final på 800 meter och 0,66 sekunder skiljde Borgådamen från medaljloppet på 1 500 meter.
– Inte är jag besviken, även om jag var ute efter en finalplats. Vi hann inte riktigt få mig i likadan flygande form som i fjol. Tiden rann ut. Det märktes att det här var säsongens första lopp med hög fart genast från start. Det syntes på slutet. Taktiskt gick det som jag planerat. Jag löpte så hårt jag orkade, säger Kuivisto som från och med nästa säsong gör en satsning på 1 500 meter, i Yles tv-intervju
Elfteplatsen i EM tangerar hennes bästa mästerskapsresutat från åttahundringen i OS i fjol.
Sara Kuivisto missade knappt finalen i på 800 meter i EM.

ANDRA LÄSER