Passagerarflygen från Storbritannien till Finland stoppas

Från och med klockan 12 i dag, måndag, avgår inga passagerarflyg från Storbritannien till Finland på två veckor.

Beslutet om att förbjuda passagerarflyg från Storbritannien till Finland beror på den brittiska coronasituationen. En ny mutation av coronaviruset, <a href="https://www.hbl.fi/artikel/ny-brittisk-virusstam-kan-spridas-snabbare-har-patraffats-ocksa-i-danmark/">som är 70 procent mer smittsam</a>, har upptäckts i Storbritannien, vilket har lett till tuffa restriktioner i hela landet.
21.12.2020 07:31 UPPDATERAD 21.12.2020 18:33
Beslutet att ingripa i flygtrafiken från Storbritannien till London beror på den nya variant av coronaviruset som påträffats i Storbritannien.
Trafik och kommunikationsverket Traficom fattade beslutet om att stoppa flygtrafiken från Storbritannien efter att Institutet för hälsa och välfärd rekommenderade åtgärden i helgen. Beslutet gäller inte mellanlandningar, sjuktransporter eller fraktflyg.
Passagerarflygen står åtminstone till den 4 januari 2021. Nya beslut om läget kan fattas när myndigheterna vet mer om hur den aktuella virusmutationen beter sig. ”Under de närmaste veckorna får man förmodligen mer information om den nya virusvariantens egenskaper, utbredning och vilka fortsatta åtgärder som krävs” skriver Traficom i ett pressmeddelande.
På Traficom bekräftar överdirektör Jarkko Saarimäki till HBL att restriktionerna gäller enbart åt ett håll.
– Ja, det är passagerartrafiken från Storbritannien till Finland som avbryts, inte tvärtom.
På senare tid har i medeltal två passagerarflyg från Storbritannien landat i Finland per dag. På söndagskvällen satte myndigheterna för säkerhets skull in extra personal för att coronatesta de 170 personer som kom med ett flyg från London efter klockan 23. De här passagerarna testades på ett par timmar och de som under dagen får ett negativt svar på sitt test uppmanas att sätta sig i frivillig karantän i tre dagar för att sedan ta ett nytt test. Den som inte vill ta ett andra test ombeds stanna i frivillig karantän i tio dagar.
Om testen från Londonflyget avslöjar coronasmitta bland passagerarna kommer proverna att analyseras på nytt för information om vilken virusstam som ligger bakom smittan, säger Helsingfors universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Krismöte i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson leder på måndag ett krismöte för att diskutera omvärldens reserestriktioner, med anledning av den nya mutationen av coronaviruset som sprids i landet.
Särskilt flödet av varor in och ut från Storbritannien kommer att diskuteras, meddelar premiärministerns stab på söndagen.
En lång rad europeiska länder har med kort varsel stoppat flyg- och tågresor till och från Storbritannien. Frankrike stoppar dessutom alla varutransporter som hanterats av mänskliga händer.
På söndagen meddelar hamnen i Dover att den stängs för gods och passagerartrafik, till följd av Frankrikes gränsrestriktioner.
Reserestriktionerna kommer i en svår tid för många brittiska företag, som fyller på sina lager före årsskiftet då de nuvarande övergångsreglerna för handeln med EU löper ut.

ANDRA LÄSER