FSI:s ordförande Nystrand: Jag är bestört, chockad och ledsen

Ordförande Håkan Nystrand säger att Finlands Svenska Idrott (FSI) tar kraftigt avstånd från kontroversiella tränaren, vaccinmotståndaren och förintelseförnekaren Linda Karlströms uttalanden.

FSI:s ordförande Håkan Nystrand väntar på att IK Kronan och Kronoby kommun ska ta ställning i fallet Linda Karlström.
Håkan Nystrand, ordförande för Finlands Svenska Idrott, säger att han är chockad över att ha fått höra hur IK Kronans gymnastiktränare Linda Karlström uttryck sig i SVT:s dokumentär Vaccinkrigarna.
– FSI tar kraftigt avstånd från antisemitismen. Den hör inte till idrotten och inte till samhället. Det är helt oacceptabelt och det är väldigt tråkigt att det finns sådana åsikter, säger Nystrand.
Läs också: Österbottnisk vaccinkritiker ifrågasätter Förintelsens omfattning i SVT-dokumentär – Kronoby kommun tar kraftigt avstånd (HBL 17.12.2020)
Karlström, som premierades som årets tränare i Kronoby, är en känd vaccinmotståndare som i våras kallade coronarestriktionerna för "hysteri" och "som att bli marinerad i skräckpropaganda".
I SVT-dokumentären talar Karlström om att "koka ihop en historia" om förintelsen som gör att ingen vågar kritisera judar. Förintelsen avfärdar hon som "bullshit".
Karlström hänvisar till konspirationsteorin New World Order, enligt vilken världen styrs av en hemlig maktelit som använder vaccinationer för att reducera jordens befolkning.
"Efter förintelsen är det ingen som vågar kritisera judarna. Det är ju judarna som är makteliten i världen. Judarna äger alla banker, alla medieföretag", säger hon.
Nystrand säger att åsikter av den typen inte får finnas ens i bakgrunden hos personer som leder unga.
– Jag är bestört, ledsen och chockad. Tränare är stora förebilder för unga och de kan påverka idrottarnas värderingar och tankar. Då jag hör att det finns åsikter av den här typen i bakgrunden tänds en röd varningslampa för mig, säger han.
Nystrand säger att FSI som organisation inte kan vidta några konkreta åtgärder i fall av den här typen.
– FSI och grenförbunden ska skapa förutsättningar för idrott och motion. Det konkreta arbetet görs i föreningarna och kommunerna. Bollen ligger nu hos IK Kronan, säger Nystrand.
– Jag väntar på IK Kronans beslut. De har preliminärt sagt att de kommer att behandla ärendet. Det har också Kronoby kommun sagt att de ska göra.
Karlströms vaccinkritiska åsikter och det systematiska arbetet för att sprida antivaccinpropaganda vill Nystrand inte ta ställning till.
– Jag har inte kompetens att uttala mig i den frågan, säger han.
Karlström uttalade sig också om coronaviruset i SVT:s dokumentär:
"Det finns inget dödligt coronavirus som flyger världen över och dödar hälften av befolkningen. Det är lugnt. Det är precis lika lugnt att besöka din farmor nu som det var för ett år sedan, tre månader sedan eller tio år sedan".
FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund säger att FSI kan ta upp ärendet med sina medlemsföreningar.
– Vi kan diskutera på vilka grunder premieringar sker. Vi ska vara i kontakt med FSG (Finlands Svenska Gymnastikförbund) och diskutera det här med dem. Det är FSI:s styrelse som fattar besluten i den här typen av frågor, säger hon.
– Min personliga åsikt är att tränare har ett stort ansvar då de leder unga. De fungerar som rollmodeller som kan påverka de ungas tankar och värderingar. Därför måste de fundera extra noga hur de uttalar sig och hur de beter sig.

ANDRA LÄSER