Ge barnen skelett, kattungar och bästisar mellan pärmar!

HBL:s barnlitteraturkritiker Mia Österlund och Maria Lassén-Seger tipsar om pärlor i årets barn- och ungdomslitterära skörd. Allt från pekböcker med På spåret-bekanta till novellsamlingen om strömavbrott i New York.

Josefine Engströms Regnbågsbebisen, Malin Klingenbergs och Maria Sanns Skelettet och Matilda Rutas Jordbok: Tiden hör till böckerna som barnlitteraturkritikerna Mia Österlund och Maria Lassén-Seger tipsar läsarna om att skaffa till jul.
Malin Klingenberg & Maria Sann: Skelettet (Schildts & Söderströms)
Missa inte den första fluorescerande bilderboken. I mörkret glöder pärmbildens skelett. Finare bilderbok står inte att finna. Maria Sann, bilderbokens nya stjärnskott sekonderas av Malin Klingenberg, med absolut gehör för bilderboksberättande. Fascinerande fakta om skelett varvas med ett hjärtskärande pojkporträtt. Klart en bleknar när en ställs mitt emot insikten om att skelettet, det är jag.

Johanna Schaible:
Det var en gång och blir så mycket mer (Lilla Pirat)
Vad är tid? Det utforskas med bilderbokssidor som successivt krymper och expanderar. Här är bokformgivningen allt. Boksidorna bildar ett klippt timglas, som blir en behållare för tankar om tid. Klimatfrågor flikas in i blädderflödet. En bok med allålderstilltal som utmanar själva bilderboksformatet.
Ulf Nilsson & Lisen Adbåge: Åtta små kattungar (Natur & Kultur)
Att hålla reda på åtta ostyriga kattungar är inte lätt. Komiskt träffsäker, bedårande avväpnande bilderbokspärla. Det lilla kvadratiska formatet rymmer stor vardagsdramatik. För alla som älskar katter. Och för alla andra med.

ANDRA LÄSER