Uppgifter: Trump riskerar brottsanklagelser

Åklagare i New York har sammankallat en särskild jury som väntas fatta beslut huruvida formella brottsanklagelser ska riktas mot USA:s förre president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Distriktsåklagaren Cyrus Vance på Manhattan. Arkivbild.
Beslutet att utse en åtalsjury kan innebära att Manhattans distriktsåklagare Cyrus Vance anser att det finns bevis för brott begångna av Trump eller någon i hans närhet, skriver The Washington Post.
Trump reagerar på uppgifterna i ett uttalande där han avfärdar utredningarna mot honom som "rent politiska" och som en del av den "häxjakt" han länge ansett sig utsatt för. "Ingen annan president i historien har behövt stå ut med något liknande", skriver Trump.
Cyrus Vance, som är demokrat, fick i februari slutligen tillgång till flera av Trumps inkomstdeklarationer efter en lång juridisk strid som avgjordes i högsta domstolen. Distriktsåklagaren utreder bland annat om expresidentens familjebolag Trump Organization har gjort sig skyldigt till skattebedrägeri, försäkringsbedrägeri och kommit med falsk information om värdet på tillgångar och fastigheter.

ANDRA LÄSER