Finlandiaprisbelönade poeten Sirkka Turkka död – skrev "hudlös dikt men den är aldrig mjäkig"

Sirkka Turkka var en betydande finsk poet.

Poeten Sirkka Turkka har gått ur tiden.
Den Finlandiaprisbelönade poeten Sirkka Turkka har avlidit. Sirkka Turkka föddes i Helsingfors 1939 och avled i Lojo i lördags i en ålder av 82 år.
Sirkka Turkka har sedan debuten 1973 skrivit över dussinet diktsamlingar. Av Sirkka Turkka finns två samlingsvolymer på svenska: Livet är ett i vinden vacklande hus: dikter 1973–1986 från 1987, och En hund i strumpbyxor: dikter 1989–2013 från 2015, den senare med dikter översatta av Maria Tapaninen och Gungerd Wikholm.
I sin recension av En hund i strumpbyxor skrev Erik Bergqvist i HBL den 5 maj 2015:
"Det fräna hos Turkka röjer ofta ett leende, det milda kan plötsligt få hård kontur, och det i förstone troskyldigt registrerande av en sten eller en älg öppnar branta subjektiva perspektiv. Turkka skriver hudlös dikt men den är aldrig mjäkig, den vacklar övertygande snarare än balanserar."
För diktsamlingen Tule takaisin, pikku Sheba fick Turkka Finlandiapriset 1986. Där uttrycker hon den sorgfyllda saknaden efter en hund som aldrig mer kommer att vifta på svansen.
2009 tilldelades hon tidskriften Nuori Voimas hederspris med motiveringen: ”Bland dagens författare är det svårt att hitta någon som såsom hon skulle ha berört läsaren genom sin ärlighet. I Turkkas produktion slår den barmhärtiga förståelsen av mänsklig ofullkomlighet följe med en stark och stolt djuriskhet och en sund samhälls- och kulturkritik, allt i skakande samklang med det vardagliga”.
2016 fick hon Tranströmerpriset utdelat av Västerås stad för "en slitstark poesi som handfast och respektlöst sluter sig kring tillvarons grundvillkor".
Sirkka Turkka fick även Eino Leinopriset 2000 och var översatt till över tio språk.
Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.
ANDRA LÄSER