Julia Sangervo: Klimatångest är en sund reaktion på ett ohållbart samhälle

Fakta räcker inte. Klimatfrågan måste också väcka känslor, både negativa och positiva, för att folk ska engagera sig. Klimatförändringarna drivs av samma processer som leder till att psykisk ohälsa breder ut sig bland ungdomar, säger Julia Sangervo som granskat psykologin bakom klimatångest.

De som känner både ångest och hopp inför klimatutmaningen är mest benägna att själva vidta klimatåtgärder, visar psykologistuderanden Julia Sangervos prisbelönta magisteruppsats. – Klimatångest är i grunden en normal och sund reaktion, ingen sjukdom eller störning, säger hon.
19.01.2022 06:00
Efter välfärdsområdesvalet är en av politikvårens stora frågor om regeringens tidigare klimatpolitiska beslut anses vara tillräckliga eller om det behövs fler. Det kommer också att påverka den klimatångest som många lider av.
Fenomenet klimatångest har diskuterats sedan begreppet dök upp på nyordslistan 2007, ibland som om det gällde en ungdomssjukdom eller en psykisk störning.
– Det var frustrerande eftersom jag som psykologistuderande visste att alla känslor har en evolutiv grund. De har utvecklats för att främja vår överlevnad. Och utgångspunkten är att alla känslor är sunda, säger Julia Sangervo.

ANDRA LÄSER