Nya direktiv: "Viktigare än någonsin" att stanna hemma vid lindriga symtom

Helsingfors lägger om rekommendationen för den som smittats med coronaviruset: Vänta inte på något myndighetsbeslut utan isolera dig genast självmant och meddela alla du varit i kontakt med.

21.01.2022 11:26 UPPDATERAD 21.01.2022 13:53
Den ohanterliga smittspridningen har fått myndigheterna att lägga om strategi och praxis för hur de som infekterats av coronaviruset ska agera. Nu ska man inte längre invänta en officiell order om att isolera sig utan i stället göra det självmant och utan dröjsmål. Läkaren beordrar inte isolering utan skriver i stället ut normal sjukledighet.
Det var Social- och hälsovårdsministeriets och Institutets för hälsa och välfärd besked i torsdags, och på fredagen gick Helsingfors stad och flera andra nyländska kommuner ut med nya, konkreta besked: så snart man fått sin smitta bekräftad ska man självmant isolera sig och meddela alla man varit i kontakt med de senaste dagarna att de kan ha utsatts för viruset. Närmare anvisningar finns på kommunernas webbplatser.
I samma veva avskaffas kravet på ett myndighetsbeslut om isolering som bevis för att man haft smittan.
Det här tillvägagångssättet införs successivt i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda, Nurmijärvi, Träskända, Tusby, Kervo, Hyvinge, Mäntsälä, Borgnäs, Sibbo och Borgå. Det har redan införts i flera sjukvårdsdistrikt.
Orsaken är att omikronvarianten av coronaviruset sprider sig så snabbt att det har uppstått bisarra köer till provtagningen samtidigt som myndigheternas smittspårning i praktiken har blivit en hopplös utmaning. Då man tidigare kunde få tid till ett test inom någon timme kan det numera dröja flera dagar.
Då man dessutom vet att omikronvarianten smittar effektivt innan symtomen bryter ut har den infekterade i praktiken hunnit smitta flera andra personer innan hen får ett testresultat. Då vårdkapaciteten dessutom är hår belastad är det smartare att flytta över personal från smittspårningen till vården.
Avigsidan är att alla de positiva hemtest som görs aldrig kommer myndigheterna till kännedom, vilket gör att den officiella bokföringen av smittspridningen ger en felaktig bild.
Sedan förra veckan gäller den nationella rekommendationen att den som har symtom som passar in på covid-19 ska undvika kontakt med personer utanför samma hushåll i minst fem dygn. Individuellt ansvarstagande av det här slaget är avgörande och nödvändigt för att hejda epidemins framfart och minska belastningen på sjukhusen, uppger Helsingfors stad.
"Betydelsen av att stanna hemma redan vid lindriga symtom och snabbt informera dem man varit i närkontakt med är nu viktigare än någonsin", heter det i stadens pressmeddelande.

ANDRA LÄSER