Glad ägare till eget hem högt över havet

För Marko Sallinen var det självklart att köpa egen bostad. Inte så att han skulle ha haft familjeförmögenhet att ösa ur, utan så att han öppnade och sparade på BSP-konto. Och nu är han glad ägare till ett eget hem på drygt 60 kvadratmeter.

Högt över havet. Marko Sallinen sparade i två år på BSP-konto och köpte nyligen sin första egna bostad på sjunde våningen i Stensvik, och vyerna är vida.
Solen gassar från molnfri himmel och Marko Sallinen, 25 år, viker undan fönstren på den glasade balkongen. Vyerna är maffiga, som de blir när man bor på sjunde våningen i ett hus som dessutom råkar stå på en bergknalle. Från balkongen skymtar den glittrande Esboviken, och nedanför stretar lövträden mot skyn. Västerleden ligger nära de här kvarteren i Stensvik i sydvästra Esbo, men bullret från trafiken når inte ända upp.
– Balkongen vetter mot väster så vi har kvällssol, säger han och förklarar var bord och stolar ska stå och hur hängmattan ska riggas upp för maximal njutning av utsikten.
Han och flickvännen Jenny Villikka har bott bara några veckor i bostaden, så allt har man ännu inte hunnit skaffa.
Marko Sallinen började bostadsspara för drygt två år sedan, och småningom satte han i gång med att sondera marknaden. Han är uppvuxen på Drumsö och flyttade för omkring åtta år sedan med sina föräldrar och syskon till Hagalund.
– Så i första hand tittade jag på bostäder i mina barndomsstadsdelar, Drumsö och Hagalund. Men jag kom snabbt till insikt om att prisnivån är ganska hög, och förresten ganska lika på Drumsö och Hagalund. Eftersom min budget var begränsad letade jag efter boende på litet längre avstånd, säger han.
Marko Sallinen hittade i själva verket bostaden, som han sedan köpte, i ett ganska tidigt skede. Den var till salu i omkring ett år, och säljarna ville inte gå ned i pris.
– Efter att ha tittat på en hel del bostäder, gjort prisjämförelser och räknat gjorde jag slutligen affär.
Matlagare. Marko Sallinen ville ha ett snyggt och rejält kök för han gillar att tillreda mat och att baka både bröd och bulle. Köket är nyrenoverat och ersatte originalet från 1979.

Renoverat det mesta med pappa

Bostaden ligger i ett hus från 1979, och var mer eller mindre i originalskick. En snabb titt in i badrummet låter ana hur lägenheten såg ut. Meningen är att småningom ta itu med att bygga om badrummet helt. Men i övrigt är lägenheten som splitterny.
– Jag har renoverat grundligt, lagt nytt golv, förnyat hela köket, målat och fixat. Jag var hela tiden inställd på att köpa bostad som jag kan renovera och bygga enligt mina önskemål. Jag är händig och min pappa är väldigt händig, säger Sallinen där han står i sitt generöst dimensionerade kök.
– Köket är viktigt. Jag gillar att tillreda mat och så bakar jag ofta och gärna både bröd och bulle.
Han håller på att baka sig igenom en bok om bakverk av Anders Wikström som för några år sedan vann TV-tävlingen Koko Suomi leipoo, Hela Finland bakar.
– Wikström och jag jobbar hos samma arbetsgivare och jag tar ofta med mig bröd och bulle till jobbet och bjuder åt kollegorna. Och så brukar jag be honom bedöma mitt resultat.
Marko Sallinen, jobbar som logistikassistent och han betalade 148 000 euro för sin bostad. För en tvåa med stort kök blir det snäppet över 2 460 euro per kvadratmeter. Den månatliga avkortningen på bolånet är 596 euro och bostadsvederlaget inklusive vatten och internet är 199 euro.
För samma 148 000 skulle han knappast ha fått mer än en skrubb i innerstan av Helsingfors.
– Pengarna skulle ha räckt till något motsvarande i Gårdsbacka men jag gillar den här omgivningen. Och 2020 kör metron till Stensvik och hållplatsen kommer alldeles bredvid.
Han reflekterade aldrig närmare på alternativet att hyra bostad, bland annat för att han hade möjlighet att bo hos sina föräldrar medan han sparade för bostadsköpet.
– På det här sättet kommer dessutom en del av boendekostnaden till mig själv i och med att jag småningom blir ägare på riktigt. Nu är bostaden ju i princip bankens än så länge.

ANDRA LÄSER