Kaos bröt ut under talmansvalet i USA – republikanerna i luven på varandra

För första gången på hundra år har representanthuset röstat fler än en gång för att få fram en ny talman – utan att lyckas. Kevin McCarthy lyckades inte heller i den andra – eller tredje – röstomgången att skrapa ihop en majoritet.

Kevin McCarthy, till vänster, har inte lyckats övertyga alla kongressledamöter i sitt parti om att han har det som krävs för att slåss mot Demokraterna i det amerikanska representanthuset.
04.01.2023 06:41 UPPDATERAD 04.01.2023 08:01
Öppningen av USA:s kongress började i kaos när högerradikaler satte käppar i hjulen för Kevin McCarthys plan att ta över talmansrollen i representanthuset.
Som ledare för den nyvalda republikanska majoriteten i representanthuset var McCarthy i det närmaste självskriven för rollen.
Men i tisdagens första omröstning lyckades han endast dra ihop 203 av de 218 röster som han behövde för att bli vald.
Efter tre misslyckade röstrundor väljer Republikanerna att ajournera omröstningarna till onsdagen.

Historisk omröstning

Enligt regelverket ska representanthuset, om kammaren inte kan enas kring en talman, hålla nya omröstningar. Det här har inte hänt sedan sedan 1923 – vilket gör tisdagens omröstningar historiska.
Den andra omröstningen ordnades snabbt – och tidigt stod det klart att inte heller då skulle McCarthy få ihop tillräckligt med röster. Även nu landade han på 203 röster.
Samma utslag efter den tredje omgången – ingen vinst för McCarthy. I stället en röst mindre, 202, enligt NBC.

Motstånd inom egna led

McCarthy har stött på motstånd inom sina egna led – av vissa ledamöter lojala med den förre presidenten Donald Trump i det ärkekonservativa sammanslutningen "Freedom Caucus". Gruppen anser att McCarthy varken är tillräckligt konservativ eller tuff för att slåss mot Demokraterna.
Trots försök att vinna över dem på sin sida – till och med Trump har gett sitt stöd – har McCarthy inte lyckats.
Valet om talmansposten kan mycket väl utvecklas till en utdragen kamp som splittrar republikaner och försvagar partiets ledarskap. Dessutom är det inte möjligt för kammaren att uträtta andra ärenden innan valet av talmannen är genomfört.
– Det här handlar om något mycket viktigare än om en person. Det handlar om huruvida Republikanerna kommer att kunna regera, sade Doug Heye, tidigare republikansk ledare, innan tisdagens omröstning.

Inte råd med ovänner

Vanligtvis krävs en majoritet av husets 435 ledamöter, 218 röster, för att bli talman. Med bara en knapp majoritet på 222 platser hade McCarthy råd med endast en handfull ovänner. En talman kan dock vinna med färre än 218 röster – som Nancy Pelosi och republikanen John Boehner gjorde – om några ledamöter exempelvis är frånvarande.
Talmannen väljs i början av varje kongressession vartannat år.

ANDRA LÄSER