18-åring åtalas för dråp efter dödskrock med tre unga offer – bilen klövs i två delar

På onsdagen inleds rättegången mot en yngling efter dödskrocken i Nokia i fjol. Den misstänkte har under förundersökning nekat till att han körde bilen.

Rättegången mot den nu 18-årige mannen inleddes i Birkalands tingsrätt i Tammerfors på onsdag förmiddag.
I dag, onsdag, inleds rättegången mot en 18-årig man för en dödskrock i Nokia väster om Tammerfors i augusti i fjol. Det är tingsrätten i Birkaland behandlar ärendet.
Det var vid ettiden natten till den 16 augusti 2020 som en bil körde av vägen och krockade med ett träd med följden att tre av de fyra ungdomarna i bilen avled omedelbart.
Den misstänkte föraren, som var 17 år vid olyckan, åtalas för tre dråp samt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt rattfylleri.
Om den misstänkte inte döms för dråp vill distriktsåklagare Pasi Vainio att ynglingen i stället döms för grovt dödsvållande genom grov oaktsamhet.
Om ynglingen döms för dråp vill åklagaren att straffet är fängelse i 9 år. Om den misstänkte döms för grovt dödsvållande önskar åklagaren att straffet blir fängelse i 6 år.
18-åringen har i förundersökningen bestridit att han var bilens förare då olyckan skedde.
Bild från olycksplatsen.

Videoklipp inifrån bilen

Enligt åtalet har den misstänkte börjat köra personbilen från Yyteri i Björneborg mot Nokia vid 22.30-tiden. Han ska ha kört mycket fort, ibland i minst 170 kilometer i timmen.
Under färden ska den misstänkte ha varit mycket berusad, filmat med sin telefon och ibland kört på fel sida av vägen. Videoklipp och bilder inifrån bilen, tagna strax innan olyckan, ingår i förundersökningsmaterialet.
När bilen körde av vägen klockan 01.09 ska hastigheten ha varit minst 120 kilometer i timmen.
Enligt åtalet har bilen kört av vägen i en svag kurva. Den misstänkte har dragit i handbromsen, och bilen sladdat och brakat in i ett träd med högra sidan först. Bilen klövs itu och de tre passagerarna omkom.
Den misstänkte ska inte ha försökt använda fotbromsen i samband med avkörningen.
Han hade 1,68 promille alkohol i blodet efter olyckan.

Medger att han körde tidigare

I ett skriftligt svar som den åtalade lämnat in före rättegången erkänner han att han kört grovt berusad.
Han medger att han kört bilen klockan 22.33–23.29, men bestrider att han kört bilen från klockan 00.04 och ända fram till olyckan. Han minns inte att han alls skulle ha kört bilen efter klockan 00.04.
ANDRA LÄSER