Haavisto: Finland avvaktar med stridsvagnskoalition

EU-länderna har enats om att ge militärt stöd för 500 miljoner euro till Ukraina. Det stod klart efter utrikesministrarnas möte i Bryssel. Något finskt beslut om att gå med i en koalition för leverans av stridsvagnar till Ukraina finns ännu inte.

Utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) säger att Finland inte har tagit ställning till arrangemanget med en eventuell koalition som skulle leverera Leopard-stridsvagnar till Ukraina.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
23.01.2023 20:52
– Ukraina måste vinna kriget och vi kommer att stötta på bästa sätt, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på en presskonferens efter EU:s utrikesministermöte på måndagen enligt nyhetsbyrån TT.
EU godkände ytterligare 500 miljoner euro i militärt stöd till det krigsdrabbade landet.
EU arbetar också på ett tionde sanktionspaket. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) sade på en presskonferens att ”stämningen är uppmuntrande till nya sanktioner”.
Han vill inte gå in på detaljer, men säger att det kan handla om finanssektorn och att också enskilda ryska kommendörer kan hamna på sanktionslistan. Syftet är att försvaga den ryska krigsförmågan.
Polen vill få till en koalition som skulle leverera Leopard-stridsvagnar till Ukraina. Landet tänker be Tyskland, som tillverkar stridsvagnarna, om tillstånd för leveranser.
Haavisto säger att Finland inte har fattat beslut om huruvida landet vill ingå i en sådan koalition eller inte. En möjlighet kunde vara att Finland står för en viss del av servicen av pansarvagnarna, enligt Haavisto.
– Finland har inte fattat beslut om vad som skulle förutsättas av en koalition och vilka element det skulle handla om, säger han och fortsätter:
– Det handlar om en stor helhet som det inte går alldeles fort att organisera.
Stridsvagnarna var en het fråga på ett möte förra veckan vid den tyska militärbasen Ramstein. Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj bad då västländerna att sluta bråka om stridsvagnarna och i stället skicka dem till landet.
Även om det inte blev ett beslut om Leopard-vagnarna, säger Haavisto att en god sak med mötet var att många länder lovade att öka sina militära stöd till Ukraina.

ANDRA LÄSER