Tiggare från Rumänien fick bo i gäststugan

Många har kanske tänkt tanken men få har vågat ta steget – att konkret hjälpa tiggare som sitter på våra gator. Anders och Camilla Wiklund på Åland gjorde det. Bröderna Fieraru från Rumänien fick bo i deras gäststuga och tillfälliga jobb ordnades. För insatsen utsågs de i somras till Årets positivaste ålänningar.

Människovänlig familj. Camilla har visat vägen – att man ska ställa upp och hjälpa andra om man kan och jag har omfattat hennes värderingar, säger Anders Wiklund.
Helena Forsgård
14.08.2016 09:21 UPPDATERAD 18.08.2016 10:52
Constantin Fieraru satt och tiggde utanför en av Ålands största dagligvaruaffärer. Han märktes på olika sätt. Han hämtade kundvagnar, plockade skräp kring ingången och blev bekant med stamkunderna. Han blev också omskriven i lokaltidningarna där det framgick att han sov utomhus i en rondell.
– Vi kände att vi ville hjälpa till och göra något mer. Vi har tidigare ställt upp som stödfamilj för barn och ett av våra fyra barn är ett fosterbarn som bott hos oss sen 1-årsålder, säger Anders Wiklund.

Tårarna kom

I höstas när kylan drog in och löven föll i stora mängder från träden sökte de upp Constantin. Konversationen gick knackigt men med hjälp av en översättningsapp gjorde de sig förstådda med sitt erbjudande: Vill du ha jobb och vill du bo hos oss?
– Han var vrålhungrig när han kom. Fick mat och kunde duscha och när han förstod att han faktiskt fick sova under täcket i stugan kom tårarna, berättar Anders Wiklund.
Hjälpsam.<b> </b>Anders Wiklunds gäststuga på gården har blivit ett hem för två rumänska tiggarbröder
På morgonen när familjen åt frukost såg de en skugga som småsprang fram och tillbaka i trädgården.
– Constantin var redan i gång med att kratta löv!

Inget svartjobb

Anders Wiklunds inställning är klar. Det är bättre att jobba än att tigga, men det ska skötas enligt reglerna – inget svartjobb alltså. Familjen sökte jobb åt Constantin via Facebook och många hörde av sig och ville ha hus och staket målade, rabatter rensade och hjälp med andra sysslor. Det ena gav det andra.
– Jag insåg att vi behövde hjälp att organisera allt och tog kontakt med Emmaus på Åland som snabbt lanserade en arbetspool. Det gick på tre dagar!
I dagsläget är 15 personer inskrivna i poolen, en koordinator har anställts och jobben flyter in. Ibland mer, ibland mindre.

Anders Wiklund

Ålder: 36
Bor: Eget hus i Jomala på Åland.
Familj: Hustru Camilla och barnen Anton 13 år, Felix 9 år, Svea 8 år och Ture 1 år.
Gör: Vd för Optinova som tillverkar plastslang för medicinskt bruk.
Bäst i sommar: Tre lediga veckor med familjen på stugan på Kökar.
Godast i sommar: Egenhändigt fångade kräftor som kokats i en lag med hemodlad dill.
Constantin fortsatte att bo i familjens gäststuga, senare flyttade även hans bror Vasile in.
– Hellre det än att han skulle bo i ett fågelskådningstorn nära en badstrand i Mariehamn.
Bröderna har levt på tiggeri i flera länder i Europa i nästan hela sitt liv. Constantin kan inte läsa, det kan däremot Vasile som även kan lite engelska.

Klippt får

En tid hade en av bröderna jobb på en mjölkgård och Camilla Wiklund skjutsade och hämtade. Det blev många resor varje dag, även mycket tidigt på morgnarna, eftersom jobbet anpassades efter mjölkningstiderna.
Sommaren har varit bra för bröderna med längre anställningar på en skärgårdsö. En har jobbat på en fårgård och bland annat lärt sig att klippa får, den andra har städat och fixat på ett gästhem.
När de återvänder från skärgården är planen att de ska hitta ett eget boende. Annars finns Wiklunds gäststuga tillgänglig.
– Bröderna har blivit vänner till vår familj. Jag har kontakt med dem i stort sett varje dag och de har även varit med oss på stugan på Kökar, säger Anders Wiklund.

ANDRA LÄSER