Samarbete underlättas av saklig ton

Vad Kock inte verkar förstå är att det inte är politikernas uppgift att agera domare.

Viktor Kock fortsätter (HBL 12.4) insinuera att Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson stöder olaglig verksamhet. Detta gör han genom att avsiktligt blanda ihop begreppen skatteplanering, skatteflykt och skattebedrägeri. Som exempel väljer han att syfta till artiklar där Haglund konstaterar det lagliga i att starta företag utomlands och där tidigare justitieminister Henriksson sanningsenligt säger att laglig skatteplanering inte är olagligt.
I sin tidigare insändare i samma tema beskyller Kock både Haglund och Henriksson för att stöda olagligt skattebedrägeri. I stället för att be om ursäkt för att felaktigt ha satt ord i mun på SFP:s ledamöter väljer Kock nu att styra in fokus på aggressiv skatteplanering.
Det Kock har rätt i är att aggressiv skatteplanering är ett stort problem och att nuvarande lagstiftning innehåller kryphål som möjliggör skatteflykt. Vad Kock inte verkar förstå är att det inte är politikernas uppgift att agera domare, och att säga vad som är lagligt eller inte. Till det har vi lagstiftning, domstolar och domare. I en rättsstat är det ytterst viktigt att politiken och rättsväsendet hålls åtskilda.
SFP samarbetar gärna med FSD i att täppa till de ovannämnda kryphålen i lagstiftningen, och för att motverka aggressiv skatteplanering. Det samarbetet underlättas dock om Kock och FSD håller saklig ton i debatten.
För vår del är debatten med Kock i detta ärende avslutad.

Niklas Mannfolk

Presschef, SFP

ANDRA LÄSER