Tingsrätten tog itu med Al-Manteqa-fallet – gäller tiotals kilo narkotika och flera skjutvapen

Det sammanlagda värdet för drogerna som det misstänkta kriminella gänget Al-Manteqa spridit är över 6 miljoner euro, enligt åklagaren. En av de åtalade är jurist.

Helsingfors tingsrätt inledde behandlingen av det så kallade Al-Manteqa-fallet på måndagen.
15.11.2021 12:59 UPPDATERAD 15.11.2021 13:06
Helsingfors tingsrätt inledde på måndagen behandlingen av det så kallade Al-Manteqa-fallet. Al-Manteqa är namnet på ett misstänkt kriminellt gäng i huvudstadsregionen, främst Esbo. Gänget är speciellt för finländska förhållanden eftersom gängmedlemmarna har rötter i Mellanöstern. De misstänkta gängledarna är tre bröder.
Gängmedlemmarna själva bestrider att Al-Manteqa är en kriminell grupp. Medlemskap i en kriminell grupp är en grund för att skärpa straffet.
Det aktuella fallet gäller en omfattande helhet av grova narkotikabrott. Brotten har utretts av Centralkriminalpolisen samt Västra Nylands, Inre Finlands och Helsingfors polisinrättningar. Totalt 20 personer står åtalade för olika brott, varav 8 var häktade när behandlingen började.
Alla åtalade är inte medlemmar av gänget. Till exempel är en av de åtalade en manlig jurist som fungerat som rättegångsbiträde bland annat i fall som berört narkotikabrott.

Över hundra kilo droger

Enligt åtalet är gängmedlemmarna misstänkta för att ha smugglat kring 40 kilo kokain, 100 kilo amfetamin och åtskilliga kilon andra droger från Sverige till Finland. Drogerna har sedan sålts vidare i huvudstadsregionen och Mellersta Finland. Det sammanlagda värdet för drogerna uppgår till över 6 miljoner euro.
Förutom narkotikabrott gäller rättegången även flera grova skjutvapenbrott och medhjälp till grova narkotikabrott.
På grund av fallets omfattning kommer behandlingen att fortsätta fram till mitten av februari.

ANDRA LÄSER