Tusentals tog farväl av George Floyd

Tusentals personer samlades i Houston under måndagen för att ta farväl av George Floyd, som för två veckor sedan dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis. På tisdagen begravs Floyd bredvid sin mamma.

George Floyds död för två veckor sedan blev startskottet för landsomfattande protester mot polisvåld och rasism i USA.
Den sex timmar långa likvakan för George Floyd besöktes enligt arrangörerna av över 6 000 personer och var den sista av flera ceremonier innan Floyd under tisdagen begravs bredvid sin mor "Cissy" i hemstaden Houston, klockan 17 finsk tid.
Många sörjande gjorde korstecknet när de närmade sig den öppna kistan, medan andra gick ned på ett knä eller bugade i en stilla bön för den man som nu anslutit till en lång rad svarta, dödade män som blivit symboler för rasistisk orättvisa i USA.
– Det här för oss samman som land, sade en av besökarna, Kevin Sherrod, 41, som var på plats vid likvakan tillsammans med sin fru och sina två söner.
Tusentals ville ta farväl av George Floyd.
– Att vara här med mina pojkar betyder mycket. Det är en historisk tid, och de kommer minnas att de var en del av det, sade Sherrod.
Demokraternas förmodade presidentkandidat Joe Biden flög till Houston under måndagen för ett privat möte med Floyds familj.
– Han lyssnade och deltog i deras sorg. Den medkänslan betydde väldigt mycket för den här sörjande familjen, sade familjens advokat Benjamin Crump efter mötet.
Mobilfilmen som visade hur polisen Derek Chauvin under närmare nio minuter tryckte sitt knä mot Floyds hals, och behöll sitt tryck långt efter det att Floyd tappade medvetandet, tände gnistan för de största protesterna mot polisvåld och rasism i USA på åratal. Protesterna efter Floyds död har sedermera spridit sig till flera länder runtom i världen.
Artikeln har uppdaterats.
Personer ur allmänheten samlades på måndagen i Houston för att ta farväl av George Floyd.
ANDRA LÄSER