Polis: Missbrukarna försvinner inte med en specialoperation – fixrum kunde lösa många problem

Polisens specialoperation i Sörnäs har tillfälligt lugnat ner läget. Men någon lösning på problemen är den inte och det finns etiska utmaningar i riktade insatser av detta slag, säger äldre konstapel Heikki Mäkiprosi.

Janne och Junde förhör Heikki Mäkiprosi om polisens operation där man städat bort både langare och missbrukare som orsakat oroligheter vid Vasaskvären i Sörnäs. Bägge två stödjer tanken om att också Helsingfors testar på ett övervakat brukarrum där missbrukarna kan ta sina droger och vid behov få stöd.
Jeanette Björkqvistjeanette.bjorkqvist@hbl.fi
11.06.2022 05:02
Några dagar efter att Helsingforspolisens specialsatsning vid det så kallade Piritori (från finskans slangord för amfetamin) invid Sörnäs metrostation har avslutats är det lilla torget folktommare än tidigare.
Men det betyder inte att de några hundra missbrukare som under tre veckor på olika sätt har fösts iväg från området försvunnit.
– Vi har hört uppgifter om att de dykt upp i bland annat Malm och i de östra delarna av Helsingfors. Vi blir inte av med de här människorna genom att köra bort dem från ett enskilt område. Det här är inte en lokal utan en samhällelig fråga, säger äldre konstapel Heikki Mäkiprosi från Helsingforspolisens förebyggande verksamhet.

ANDRA LÄSER